Hlavní obsah

Diplomaté zahráli Zemanův výrok o stěhování ambasády do autu

Betlém

Představitelé České republiky ujistili palestinskou stranu, že česká ambasáda v Izraeli zůstane v Tel Avivu. V rozhovorech se členy vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) popřeli, že by Česká republika plánovala přemístit své velvyslanectví do Jeruzaléma. Oznámila to dnes na svém webu palestinská agentura Maan.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil v Jeruzalémě Olivetskou horu, kde obdržel darem olivovou ratolest.

Článek

„Výroky českého prezidenta k danému tématu byly špatně interpretovány,” řekla podle Maan česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi šéfovi politického oddělení OOP Anvaru Abdal Hanímu při jejich středečním setkání v Damašku. Česká republika „rozhodne o umístění své ambasády poté, co bude dosaženo konečného řešení (izraelsko-palestinského konfliktu),” dodala Filipi podle Haního prohlášení.

Velvyslankyně podle Maan také řekla, že ČR podporuje „řešení v podobě dvou států a právo palestinského lidu na vyhlášení nezávislého státu s Jeruzalémem jako hlavním městem”.

S vysokými českými představiteli hovořil podle agentury Maan o otázce ambasády také člen výkonného výboru OOP Nabíl Šás. Ve vydaném prohlášení Šás uvedl, že ho český premiér i ministr zahraničí ujistili, že jejich země nemá v plánu přemístit svou ambasádu z Tel Avivu, ani změnit svůj postoj k rezolucím OSN a pozicím Evropské unie týkajícím se Jeruzaléma.

Možnost přesunu českého zastupitelského úřadu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma naznačil Zeman 30. září na Dnech pro Izrael v Hradci Králové. Jeho výroky vyvolaly pobouření v arabském světě jako porušení mezinárodních rezolucí a nezadatelných práv Palestinců je odsoudila i Liga arabských států.[celá zpráva]

Ještě před odletem do Izraele poslal Zemanovi v sobotu hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát osobní dopis. V něm ho vyzval, aby svůj postoj přehodnotil, a zdůraznil, že taková akce by znamenala „diplomatické uznání izraelské okupace a zjevné porušení mezinárodního práva”.

V pondělí Zeman výrok „korigoval” prohlášením, že podmínkou stěhování ambasády je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty.[celá zpráva]

Izrael vyhlásil Jeruzalém svým hlavním městem a označil ho za nedělitelný, i když východní část obsadil při šestidenní válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám