Hlavní obsah

Nejznámější unesený voják Šalit přežil, protože neposlechl velitele

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Bývalý izraelský voják Gilad Šalit, jehož předloni po pěti letech propustilo palestinské hnutí Hamás výměnou za stovky svých lidí vězněných Izraelem, měl při útoku radikálů v červnu 2006 štěstí, že vůbec přežil. Zachránilo ho neuposlechnutí rozkazu velitele. Zároveň ale hned poté nemusel padnout do rukou únosců, kdyby se bránil a povolal posily, které byly poblíž.

Foto: Reuters

Gilad Šalit hovoří telefonicky se svou rodinou krátce poté, co byl po více než pěti letech propuštěn ze zajetí Hamásu.

Článek

Šalit ve výpovědích před vojenskými vyšetřovateli po svém propuštění v říjnu 2011 přiznal, že ignoroval poučení o bezpečnosti před nasazením na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy a únoscům se nesnažil uniknout.

V Šalitově tankové jednotce nic nefungovalo, jak mělo. Tři ze čtyř členů posádky tanku 25. června 2006 před pátou hodinou ranní, kdy na tank dopadl první granát, spali, i když neměli.

Zůstal v tanku

Šalit dostal v nastalém zmatku příkaz tank opustit. Voják, jehož podle listu Jerusalem Post izraelští vyšetřovatelé charakterizují jako člověka postrádajícího iniciativu, ignoroval velitelův rozkaz, který byl ovšem také proti regulím.

Porušení disciplíny mu zachránilo život, jeho dva kolegové z tanku vyskočili a byli hned zabiti. Šalit k tomu řekl, že zůstal, protože se mu „tank zdál být bezpečnější“.

Měl ale štěstí, jelikož se útočníkům podařilo vrhnout na tank další granáty a částečně zasáhnout i jeho vnitřek. Šalita zachránila vesta na těle. Několik střepin mu ovšem v těle uvízlo, lékaři mu je vyjmuli až předloni v listopadu. [celá zpráva]

Vůbec ho nenapadlo, že by použil zbraň

Z tanku vojáka nakonec vyhnal kouř. Venku se střetl s jedním z útočníků, který šplhal na tank. „Vůbec jste nepřemýšlel, že vystřelíte?“ ptali se vyšetřovatelé vojáka. „Ne. Byl jsem úplně zmatený, nemyslel jsem na nic. Byl jsem v šoku,“ odpověděl Šalit.

Jerusalem Post poznamenal, že Šalit věděl, jak s tankem Merkava III zacházet. Mohl se s ním bránit, přičemž měl možnost použít i dělo a kulomet. Z tanku ale vystoupil, a dokonce si s sebou ani nevzal svou pušku M-16.

Šalit rovněž vyšetřovatelům přiznal, že ho ani nenapadlo požádat o pomoc další jednotky nacházející se poblíž. Uvedl rovněž, že nedával pozor při dřívější poradě a poučení o bezpečnosti. „Neposlouchal jsem. Poslouchal velitel, to stačilo. Věřil jsem mu,“ prohlásil.

Šalit dodal, že až na prvních pár dnů se měl v zajetí relativně dobře. Únosci mu dokonce dovolili dívat se na televizi během fotbalového mistrovství světa v roce 2010. Šalit se dnes živí jako sportovní reportér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám