Hlavní obsah

Graffiti na památníku obětem holocaustu oslavovalo Hitlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Na stěně u vstupu do jeruzalémského památníku obětem holocaustu se v úterý ráno objevily nápisy oslavující Hitlera za vyvražďování Židů. Policie začala pátrat po vinících. Památník Jad vašem byl postaven jako upomínka na šest miliónů obětí nacistického vyvraždění Židů za druhé světové války.

Vandalové načmárali na židovský památník hesla oslavující HitleraVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nápisy s textem "Hitlere, děkujeme za holocaust" a "Kdyby Hitler neexistoval, museli by si ho sionisté vymyslet" našli zaměstnanci muzea ráno, když přišli do práce. Ředitel památníku Avner Šalev řekl, že je "tímto do nebe volajícím projevem nenávisti vůči státu a sionismu ohromen".

Policejní mluvčí Micky Ronsenfeld oznámil, že policie zatím při vyšetřování nedává přednost žádné ze stop. "Mohli to udělat vandalové, děti nebo lidé vedení ještě jinými motivy," řekl.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Nápis oslavoval Hitlera.

Nevyloučil, že jde o součást současné kampaně pravicových extremistů. Kampaň zvaná cena, kterou je třeba zaplatit, má být mstou na Palestincích i na izraelských vojácích za vládní kroky, jež jsou podle extremistů zaměřeny proti osadníkům na západním břehu Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám