Hlavní obsah

Zrušte dražbu aztéckých děl, žádá po aukční síni Christie´s Mexiko

– Mexico City

Mexiko vyzvalo aukční síň Christie´s, aby zrušila pařížskou dražbu uměleckých děl a předmětů pocházejících z dob civilizací Aztéků a Mayů. Christie´s plánuje prodat 33 děl v úterý 9. února, napsaly světové agentury. Mexiko považuje artefakty z dob civilizací, jež žily na jeho území před příchodem evropských dobyvatelů, za neprodejné národní dědictví. Aukční dům výzvu nekomentoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Archeologické artefakty z naší země jsou ve vlastnictví (mexického) národa (...), a tudíž s nimi nelze obchodovat," uvedl ředitel mexického státního archeologického ústavu Diego Prieto. Ústav již podal v Mexiku trestní oznámení a na jeho popud jedná o zrušení aukce také mexické ministerstvo zahraničí. Výlučné vlastnictví zakotvuje podle ústavu zákon z roku 1972.

Mexiko vyslovilo podobnou žádost také v roce 2019, kdy aukci předmětů dávných civilizacích pořádal francouzský dům Millon. Tehdy se však aukce navzdory požadavkům Mexika uskutečnila.

Obraz Královna moří malíře Zrzavého vydražili za 27 milionů

Domácí

Podle archeologického ústavu nejsou tři předměty, jež mají být prodané v aukci, původní. Jedná se například o masku z Teotihuacánu, jejíž vyvolávací cena činí 550 000 eur.

Mexiko se v posledních letech snaží získat nazpět díla a starožitnosti z období civilizací, jež existovaly na jeho území před příjezdem španělských dobyvatelů v 16. století. V loňském roce mexičtí představitelé žádali o zápůjčky předmětů ze sbírek evropských muzeí.

Obraz Zátiší s pivoňkami od Kubišty se vydražil za 17 milionů

Domácí

V mnoha případech však restaurátoři poukazují, že stav děl neumožňuje jejich návrat do Mexika. To je případ jednoho z nejznámějších artefaktů – vzácné a bohatě zdobené čelenky posledního aztéckého vládce Montezumy, kterou má ve sbírce vídeňské muzeum.

Mexiko si letos připomíná 500. výročí od zániku aztécké říše ze strany španělských dobyvatelů a 200. výročí nezávislosti. Mexiko k oběma výročím vloni chystalo velkou výstavu v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám