Hlavní obsah

Zpackaná operace: V Mexiku zadrželi Prckova syna, po přestřelce ho raději pustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexické bezpečnostní síly ve čtvrtek ve městě Culiacánu krátce zadržely Ovidia Guzmána, jednoho ze synů vězněného drogového krále Juaquína Guzmána přezívaného El Chapo (Prcek). Pustit ho opět musely po nečekaně prudké ozbrojené reakci členů Ovidiova gangu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety po zadržení Ovidia GuzmánaVideo: Reuters

 
Článek

Přestřelka si vyžádala osm mrtvých a představitelé ozbrojených sil v pátek připustili, že se jednalo o špatně připravenou operaci. Prezident Andrés Manuel López Obrador se kvůli tomu dostal pod silnou kritiku.

Foto: Stringer, Reuters

Ohořelý policejní vůz na místě konfliktu

Podle mexické televize Milenio patří Ovidio spolu se svými bratry Ivánem, Alfredem a Archivaldem po zatčení jejich otce k nejvlivnějším členům drogového kartelu Sinaloa. Na Ovidia vydaly mezinárodní zatykač Spojené státy. Jeho otec byl v USA odsouzen na doživotí.

V Culiacánu, který je hlavním městem státu Sinaloa a sídlem drogového kartelu, propukly ve čtvrtek dlouhé přestřelky. Maskovaní ozbrojenci v ulicích města pálili z velkorážních zbraní a výpadovky blokovali zapálenými auty. Proti znepřáteleným skupinám zasáhla armáda, střelba trvala několik hodin. Během střetů také došlo k útěku trestanců z místní věznice.

Foto: Augusto Zurita, ČTK/AP

Muž ukazuje kulku nalezenou na místě čtvrteční přestřelky. Zemřelo při ní osm lidí.

Úřady nejprve oznámily, že při akci bezpečnostních sil byl v jedné z budov "náhodou objeven" Ovidio Guzmán, později ale přiznaly, že šlo o špatně připravenou operaci proti němu. Bezprostředně poté, co byl Ovidio zadržen, obklíčila dům silná skupina ozbrojenců, která disponovala "větší palebnou silou" než zasahující armádní jednotka. Podle mexického ministra veřejné bezpečnosti Alfonsa Duraza pak byla důvodem Ovidiova propuštění obava o lidské životy.

Prezident Obrador - který do úřadu nastoupil loni v prosinci se slibem, že přinese zemi úlevu od dlouhotrvajícího násilí a vražd ze strany zločineckých gangů - se kvůli zpackanému zásahu v Culiacánu dostal pod silnou kritiku na sociálních sítích. Objevila se i nařčení, že se se zločinci spojil.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Kresba od soudu s narkobaronem Joaquínem Guzmánem zvaným Prcek

Šéf státu v reakci na kritiku postup vlády proti kartelu Sinaloa vehementně hájil. Nicméně připustil, že o opětném propuštění El Chapova syna rozhodl jeho bezpečnostní kabinet. "Chycení zločince není cennější než lidské životy," prohlásil v této souvislosti Obrador.

Ministr obrany Luis Cresencio Sandoval v pátek sdělil, že podle informací, které má k dispozici, bylo při střelbě v Culiacánu zabito osm lidí. Je mezi nimi jeden civilista, jeden příslušník Národní gardy, jeden prchající vězeň a pět útočníků.

Ovidia Guzmána v roce 2018 washingtonský soud v nepřítomnosti obžaloval z pašování kokainu, metamfetaminu a marihuany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám