Hlavní obsah

Vrtulník s Bryantem před tragickou nehodou 15 minut kroužil kolem letiště

– Los Angeles

Pilot vrtulníku, po jehož pádu v neděli poblíž Los Angeles zahynul jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant se svou 13letou dcerou Giannou Mariou a dalšími sedmi lidmi, byl před zřícením nucen v husté mlze 15 minut kroužit kolem letiště. Informoval o tom britský deník The Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa neštěstí těsně po pádu helikoptéry s Bryantem na paluběVideo: AP

 
Článek

Přestože vyšetřovatelé pracují i s verzí, že byla příčinou nedělní tragédie technická závada na vrtulníku Sikorsky S-76B, který byl vyroben v roce 1991, jako pravděpodobnější se v současné chvíli jeví chyba pilota, jehož k ní mohla dohnat netrpělivost a nepřízeň počasí, napsal britský list.

Za nehodu Bryantova vrtulníku nejspíš mohla hustá mlha

Amerika

Vyšlo najevo, že pilot vrtulníku, jenž odstaroval ze Santa Any jihovýchodně od Los Angeles, by udělal nejlépe, kdyby se v oblasti přistávat vůbec nepokoušel. Viditelnost v kopcovitém terénu byla kvůli mlze tak špatná, že nelétaly ani policejní helikoptéry.

„Povětrnostní podmínky nesplňovaly základní podmínky pro naše vzlety,“ potvrdil stanici CNN mluvčí losangeleské policie Josh Rubenstein.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hvězdný basketbalista Kobe Bryant zahynul při havárii helikoptéry i s 13letou dcerouVideo: Reuters

Let ve zvláštním režimu

Pilot podle Daily Mailu požádal o možnost letět ve zvláštním režimu vizuální viditelnosti, kdy není vyžadováno, aby viděl terén pod sebou. V tomto režimu by ale měl zároveň přistávat i s pomocí přístrojů a navigace uzpůsobené pro přiblížení bez vizuálního kontaktu s přistávací drahou.

Na takovou asistenci od naváděcího letištního systému by ale musel vrtulník i se sportovní legendou na palubě čekat a objevily se spekulace, že k tomu on nebo jeho pilot nemusel být ochoten.

Foto: Usa Today Sports, Reuters

Basketbalista Kobe Bryant

„Může to znamenat, že čekáte ve frontě třeba i hodinu. Jste prostě jen jedním z mnoha, a je v takové situaci úplně jedno, že jste Kobe Bryant,“ řekl listu New York Magazine letecký kantor Newyorkské městské univerzity Paul Cline.

Stroj byl podle Daily Mailu nucen 15 minut kroužit kolem letiště. Letečtí dispečeři podle informací deníku upřednostnili před vrtulníkem s basketbalistou nejméně jeden letoun, což přistání odložilo o 11minut.

Hvězdný basketbalista Kobe Bryant zahynul při havárii helikoptéry i s 13letou dcerou

Amerika

Podle leteckých dat vrtulník narazil v neděli ráno do strmého srázu u Calabasas severozápadně od Los Angeles v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině a při klesání kolem 1,2 kilometru za minutu.

Stroj se při nárazu roztříštil na kusy, které se rozletěly na plochu o velikosti fotbalového hřiště a začal hořet. Havárii nikdo na palubě nepřežil. Předběžné výsledky vyšetřování by měly být známé zhruba za deset dní, konečný verdikt ale může být znám klidně až za rok.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Trosky vrtulníku, v němž zahynul slavný basketbalista Kobe Bryant.

Reklama

Výběr článků

Načítám