Hlavní obsah

VIDEO: Venezuelané dovolili Chávezovi vládnout navždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský prezident Hugo Chávez zvítězil v nedělním referendu o změně ústavy a na druhý pokus tak prosadil novelu, která jemu i jeho nástupcům otevírá cestu k časově neomezenému setrvání u moci. Opozice prohru uznala a oznámila, že výsledky referenda nenapadne.

Článek

Podle sdělení ústřední volební komise, které citovaly agentury, hlasovalo po sečtení 95 procent odevzdaných hlasů pro ústavní novelu 54,36 procenta voličů, proti se vyslovilo 45,63 procenta hlasujících. Na tiskové konferenci to oznámil předseda komise Tibisay Lucena.

"Pravda a důstojnost" venezuelského lidu triumfovaly, prohlásil Chávez, který hned po oznámení výsledků vyšel na balkon prezidentského paláce Miraflores, před nímž se shromáždily tisícové davy jeho stoupenců.

"Dnes jsme široce otevřeli bránu do budoucnosti," prohlásil prezident poté, co zapěl národní hymnu. "Venezuela se nevrátí ke své potupné minulosti," řekl a věnoval své vítězství venezuelskému lidu a dětem své země.

"Ti, kdo dnes řekli své ´ano´, hlasovali pro socialismus a pro revoluci," řekl.

"I tvoje vítězství, Fidele!"

Shromážděným příznivcům Chávez také oznámil, že první blahopřejné poselství obdržel od legendárního kubánského vůdce Fidela Castra.

"To vítězství je i tvoje, Fidele, stejně jako kubánského lidu a lidu Latinské Ameriky," prohlásil Chávez, který často nazýval dlouholetého kubánského prezidenta svým "politickým otcem".

Oblohu nad Caracasem okamžitě rozzářily desítky ohňostrojů a město se roztřáslo duněním petard.

Z Venezuely se stává diktatura, míní rozčarovaná opozice

V táboře Chávezových oponentů, podle nichž prezidentem prosazovaná ústavní novela posouvá Venezuelu směrem k diktatuře, zavládlo rozčarování. Mnozí přítomní v budově volebního štábu se objímali, někteří plakali, líčí agentura AP. Někteří vedoucí představitelé opozice beze slova odešli, zbylí ale prohlásili, že výsledek referenda nenapadnou.

"Akceptujeme ten výsledek," řekl agentuře AP studentský vůdce David Smolansky. "Stojíme ale nadále vzpřímeni. Jsme oddáni Venezuele."

Chávez: Dejte mi ještě deset let na reformy

Chávez si vítězstvím v referendu zajistil možnost udržet se u moci tak dlouho, dokud se bude ucházet o mandát hlavy státu a nebude ve volbách poražen. Dosud ústava omezovala kandidaturu jednoho uchazeče na dvě volební období po sobě. Novela také odstraňuje z ústavy všechny limity pro opakované mandáty všech volených představitelů státní správy.

Chávez už vyčerpal opakovanou kandidaturu, povolenou dosavadní ústavou; jeho nynější druhý prezidentský mandát platí do konce roku 2012. Po deseti let u moci Chávez nicméně tvrdí, že k plné realizaci svých reforem potřebuje vládnout nejméně ještě dalších deset let.

O rozsáhlé změny ústavy s návrhem neomezeného počtu prezidentských mandátů se Chávez pokusil už v roce 2007, tehdejší referendum ale těsně neprošlo.

Anketa

Měl by podle vás i český prezident mít možnost kandidovat na neomezený počet funkčních období?
Ano
8 %
Ne
92 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6958 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám