Hlavní obsah

Vězni vyrabovali lékárnu a namíchali si smrtící koktejl. Pětatřicet jich nepřežilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelská vláda nařídila vyšetřování vzpoury vězňů v zařízení Uribana na severozápadě země. V pátek tamní úřady potvrdily, že 35 trestanců zemřelo poté, co se předávkovali léky. Stovku dalších museli ošetřit lékaři a 20 vězňů zůstává v kómatu.

Foto: Dedwison Alvarez, ČTK/AP

Národní garda chrání přístupovou cestu k věznici Uribana.

Článek

Problémy v přeplněné věznici začaly už v pondělí, kdy trestanci zahájili hladovku na protest proti podmínkám, ve kterých byli drženi.

Jedna skupina pak vyrabovala lékárnu v místní ošetřovně, kde se opili čistým alkoholem a spolykali léky na cukrovku, epilepsii nebo vysoký krevní tlak, uvedla agentura AP.

Podle úřadů byla řada vězňů, kteří požili tento smrtící koktejl, závislá na drogách a trpěli abstinenčními příznaky. Verze o tom, co se skutečně stalo, se ale rozcházejí. Jedna z nich mluví i o tom, že se trestanci rozhodli na protest proti špatným podmínkám ve vězení spáchat sebevraždu

Aktivisté bojující za práva vězňů ale tuto variantu zpochybňují, tvrdí, že ani mizerné podmínky, jaké panují ve venezuelských věznicích, by nepřinutily trestance k tak krajní formě protestu.

Policie ve čtvrtek zatkla ředitele věznice a očekává se, že bude v souvislosti s úmrtími obviněn, uvedla AP. Zklidnit situaci na místě pomáhala i národní garda.

Venezuelské věznice patří k nejnásilnějším na světě. Zařízení Uribana zažilo naposledy vzpouru v lednu 2013. Tehdy zemřelo 56 trestanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám