Hlavní obsah

Venezuela zdraží benzín o víc než tisíc procent

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že jeho vláda poprvé po 20 letech zvýší ceny výrazně dotovaného benzínu. Stoupnou víc než o tisíc procent. Jde o součást balíčku ekonomických opatření, která chce země potýkající se s recesí zavést, uvedla agentura Reuters.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Článek

Jak Maduro oznámil v televizním projevu, cena 91oktanového benzínu vzroste od pátku o 1329 procent z 0,07 bolívaru na jeden bolívar (necelé čtyři koruny), 95oktanový benzín pak bude zdražen o 6086 procent z 0,097 bolívaru na šest bolívarů (23 Kč). Cena ropy se přitom pohybuje na mnohaletém minimu.

Venezuelský prezident se podobným opatřením snažil již delší dobu vyhýbat. Nyní ale uvedl, že díky novým cenám pohonných hmot dojde k úspoře v hodnotě 800 miliónů dolarů ročně. „Jde o nezbytné opatření. Beru za něj zodpovědnost,” prohlásil Maduro.

Podle některých kritiků z řad opozice se zvýšení cen citelně projeví na příjmech miliónů Venezuelanů, kteří mají již nyní problém vyjít s penězi. Jiní zástupci opozice ale nicméně souhlasí s tím, že zvýšení cen bylo nutné.

Venezuela má kvůli klesajícím cenám ropy velké ekonomické potíže, protože je na jejím vývozu závislá. Výnosy z ropy tvoří 96 procent devizových příjmů země. Ceny ropy za poslední rok spadly na nejnižší hodnotu za víc než deset let, částečně kvůli růstu těžby v USA a rozhodnutí ropného kartelu OPEC zvýšit vývoz s cílem upevnit si tržní pozici.

Zvýšení cen benzínu v roce 1989 v zemi vyvolalo vlnu pobouření, která vyústila ve vleklé nepokoje. O život tehdy přišly stovky lidí. K dalšímu nárůstu cen došlo v roce 1997, tehdy se opatření obešlo bez protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám