Hlavní obsah

Venezuela chce znárodnit divizi španělské banky Santander

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS/MADRID

Venezuelský prezident Hugo Chávez oznámil rozhodnutí znárodnit Banco de Venezuela, která patří španělské bankovní skupině Santander. Pokračuje tak ve svém plánu dostat důležité sektory ekonomiky pod státní kontrolu a vytvořit socialistický stát. Santander chtěla venezuelskou banku již dříve prodat a v pátek uvedla, že jedná o prodeji banky s venezuelskou vládou.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Za poslední dva roky Chávez nařídil převzít pod státní kontrolu přední telekomunikační, elektrárenské a ocelárenské firmy, cementárnu a několik ropných projektů. Dnes ohlásil plán reformy bankovního systému, jeho podrobnosti však nezveřejnil.

Chávez pohrozil znárodněním venezuelských divizí španělských bank po loňské diplomatické roztržce se španělským králem Juanem Carlosem. Nyní uvedl, že se rozhodl znárodnit banku, protože Santander požádala o povolení jejího prodeje místní bankovní firmě. "Řekl jsem ne, já ji koupím od vás, co stojí? Zaplatíme to," řekl Chávez v živém televizním přenosu.

Cenu Chávez nenaznačil. Venezuelští analytici odhadují hodnotu Banco de Venezuela na 1,6 až 1,8 miliardy dolarů.

Santander a Banco de Venezuela

Santander koupila Banco de Venezuela v roce 1996 a má na ní 98,4 procenta akcií. Je to třetí největší banka v zemi podle vkladů, které dosahují 7,9 miliardy eur (189 miliard Kč). V loňském roce zvýšila čistý zisk o 23 procent na 179 miliónů eur.

Santander sdělila, že o zájmu venezuelské vlády o Banco de Venezuela ví a že nyní o tom s vládou diskutuje. Španělská místopředsedkyně vlády María Teresa Fernándezová de la Vegová novinářům v Madridu řekla, že vláda do této věci zasahovat nebude, protože nejde o nucené znárodnění. Zástupci Santanderu vicepremiérce řekli, že obě strany dospějí k dohodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám