Hlavní obsah

V New Yorku demonstrovali odpůrci i obhájci stavby mešity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Obhájci i odpůrci chystané stavby islámského centra a mešity nedaleko takzvaného Ground Zero, kde až do útoku z 11. září 2001 stálo Světové obchodní centrum, přišli v neděli vyjádřit své postoje na souběžné demonstrace na Manhattanu. Jejich akce se obešly bez incidentů, zraněných a zadržených, oznámila agentury.

Foto: Reuters

Odpůrci mešity na Ground Zero

Článek

Hlavní zásluhu na tom podle nich měla policie, která se na shromáždění pečlivě připravila. Oddělila obě skupiny demonstrantů mimo jiné barikádami v ulicích kolem Ground Zero a přijala i další bezpečnostní opatření. Počet demonstrantů kromě toho zřejmě zredukoval i trvalý déšť za současných tropických teplot, napsala agentura DPA.

Chystaná stavba islámského centra a mešity poblíž Ground Zero rozvířila v minulých týdnech americké veřejné mínění. Podle odpůrců záměru jde o znevážení památky téměř 3000 obětí útoku muslimských radikálů, patnáctipatrové centrum s mešitou za odhadovaných 100 milionů dolarů označují za "baštu islamismu". Stoupenci projektu naopak obhajují stavbu jako důkaz americké tolerance a náboženské svobody. Na transparentech obviňovali odpůrce mešity z "rasismu".

Stovky odpůrců stavby, která má vyrůst na místě pro Američany mimořádně citlivém, dnes provolávali "Ne mešitě", zpívali vlastenecké písně a mávali fotografiemi obětí násilných útoků islámských extremistů. Na jednom z transparentů stálo: "Ne všichni muslimové jsou teroristé, ale všichni teroristé byli muslimové".

Na demonstraci odpůrců stavby přišlo mnoho hasičů a stavbařů s transparenty "Toto je posvátné místo (Ground) pro Newyorčany". Na jednom z dalších transparentů stálo: "Všechno, co jsem kdy potřeboval vědět o islámu, jsem se dozvěděl 9/11".

Za rohem pak obhájci stavby mešity hlásali: "Nestaráme se o to, co říkají náboženští fanatici, tady musí zůstat náboženská svoboda".

Spor o mešitu u Ground Zero a vášnivé debaty kolem ní se přenesl i do politické roviny. Za mešitu se postavil demokratický prezident Barack Obama, k útokům na něj využívají tohoto stavebního záměru před blížícími se doplňovacími volbami v Kongresu naopak republikáni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám