Hlavní obsah

V Mexiku zatkli narkobarona Valdeze, policii masově podlamuje korupce

– Mexico DF

Mexická policie zatkla jednoho z bossů narkomafie, amerického občana Edgara Valdeze Villareala, který patří k drogovému kartelu Beltran Leyva. V pondělní o tom informovala mexická prokuratura, uvedla BBC. Byl obviněn, že do USA v letech 2004 až 2006 propašoval tuny kokainu. Ani tento úspěch ale nemůže zastřít problémy mexické policie při dlouhé válce s drogovými kartely, napsala CNN.

Článek

Podle mexických médií byl Valdez, který se narodil v americkém Texasu, dopaden v centrální části Mexika. Sedmatřicetiletý mafián byl klíčovou postavou gangu Artura Beltrána Leyvy, drogového bosse, který zahynul při přestřelce s policií koncem loňského roku. Po smrti Leyvy se uvnitř kartelu rozhořel boj o nástupnictví. Valdez se ho snažil převzít, usiloval o to ale také Arturův bratr Héctor.

V srpnu byla v Cuernavace nalezena čtyři těla bez hlav, která visela na místním mostě. Poblíž byly i hlavy s varováním, že takto skončí každý, kdo bude podporovat Valdeze, známého jako El Comandante, El Guero nebo Barbie, protože měl modré oči.

Americké úřady vypsaly za informaci vedoucí k Valdezově dopadení odměnu dva milióny dolarů.

Problémy mexické policie

Ani dopadení Valdeze a zabití Ignacia Cotonela z gangu Sinaloa [celá zpráva] ale nic nemění na problémech mexické policie při boji s drogovými kartely. Drogová válka si vyžádala již 25 000 obětí.

Federální police v pondělí oznámila, že propustila od května 3200 svých mužů pro korupci, neschopnost a napojení na podsvětí. Je to skoro desetina stavu. Tito muži už nesmějí být znovu přijati k policii a to ani k místní.

Komisař federální policie Facundo Rosas v pondělí uvedl, že 465 z 3200 propuštěných bylo obviněno. Dalších 1020 členů federální policie čelí disciplinárním procedurám, neboť selhali.

Reklama

Výběr článků

Načítám