Hlavní obsah

V Mexiku za čtyři dny zavraždili přes 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko
Aktualizováno

Více než čtyři desítky lidí byly zabity od neděle při ozbrojených střetech mezi zločineckými skupinami na západě Mexika. Některých bojů se podle agentury AFP, která se odvolává na místní tisk, účastnili i vojáci.

Foto: Daniel Becerrill , Reuters

Mexická policie vyšetřuje další z vražd. Ilustrační foto

Článek

K jedné srážce došlo ve středu za úsvitu u obce Pihuamo ve státě Jalisco, uvedl šéf místní policie, který odmítl uvést přesnější bilanci. Podle televize, jejíž reportéři byli na místě, zahynulo 15 lidí.

V pondělí úřady potvrdily smrt 24 osob na západě Mexika - 13 ve státě Jalisco a 11 v sousedním státě Michoacán. Zahynuli při různých srážkách spojených s organizovaným zločinem.

V noci na úterý byla u obce Pihuamo nalezena těla pěti lidí zbavená hlav, čtyři z nich byli městští policisté.

Ve středu se konal pohřeb čtyř policistů, kteří po sobě zanechali desítku sirotků, uvedl policejní šéf. "Nevíme, co se stalo, nevíme nic o tom, co dělají vojáci, nikdy nám nic neřeknou," cituje jeho slova agentura AFP.

Souboje gangů

Drogový kartel Templářští rytíři, který má základnu ve státě Michoacán, vede se zločineckou skupinou Nová generace ze státu Jalisco otevřený boj o kontrolu zločineckých aktivit, k nimž patří pašování drog, únosy a vydírání.

Za dobu téměř šestiletého úřadování bývalého mexického prezidenta Felipe Calderóna, který kartelům vyhlásil válku, si násilí spojené s obchodem s drogami vyžádalo asi 60 000 obětí. Nový prezident, kterým je od prosince Enrique Peňa Nieto, nedávno informoval o vytvoření nové speciální jednotky pro boj s násilím a kriminalitou. Počáteční početní stav této nové síly má dosahovat úrovně 10 000 mužů. Za jeden z hlavních úkolů si stanovil snížení počtu obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám