Hlavní obsah

V Mexiku pohřešují 30 000 lidí, většinou obětí drogového násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

V Mexiku se na konci loňského roku pohřešovalo zhruba 30 000 lidí, kteří zmizeli za podezřelých okolností, často v souvislosti s násilím drogových gangů v této latinskoamerické zemi. Informovala o tom dnes mexická Národní komise pro lidská práva (CNDH).

Foto: Reuters

Mexická policie

Článek

Na počátku roku 2013, krátce poté, co se moci v Mexiku ujal současný prezident Enrique Peňa Nieto, vláda hovořila o 26 000 "zmizelých" osobách. Podle CNDH se za poslední čtyři roky jejich počet zvýšil o čtyři tisíce.

Nejhorší situace v celém Mexiku je ve státě Tamaulipas, který je jedním z nejnásilnějších mexických států a to hlavně kvůli působení nechvalně známého drogového gangu Zetas. Ve státě Tamaulipas se pohřešuje 5563 lidí.

Číslo uváděné CNDH může být ve skutečnosti ještě o něco vyšší, neboť šest z 32 mexických federálních států neposkytlo data o osobách pohřešovaných na jejich území.

Komise ve své zprávě rovněž uvedla, že po celé zemi napočítala 855 masových hrobů z období posledních deseti let, v nichž bylo 1584 těl, většinou mužských. Identifikovat se z nich podařilo pouze něco málo přes polovinu.

V důsledku násilí páchaného drogovými gang v Mexiku za posledních deset let zahynulo přes 100 000 lidí.

Reklama

Související články

V Mexiku našli masový hrob

Z masového hrobu na hřbitově v Jojutle v mexickém státě Morelos vyšetřovatelé exhumovali 45 těl obětí. Ostatky převezli, aby mohli provést forenzní analýzu...

Výběr článků

Načítám