Hlavní obsah

Premiér Trudeau je hořkým vítězem kanadských předčasných voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

Vůdce kanadských konzervativců Erin O'Toole uznal porážku v předčasných parlamentních volbách a poblahopřál k vítězství současnému premiérovi a šéfovi Liberální strany Justinu Trudeauovi. Tomu se však podle projekcí kanadských médií zřejmě nepodaří získat většinu v parlamentu.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau se spolu s rodinou raduje z vítězství v předčasných sněmovních volbách.

Článek

Devětačtyřicetiletý Trudeau přitom vyhlásil volby dva roky před řádným termínem v naději, že získá většinu v parlamentu. Riskantní krok se mu, zdá se, nevyplatil. Bez podpory menších stran se v parlamentu neobejde, píše server Krone.at.

Veřejnoprávní televize CBC odhaduje, že liberálové v zákonodárném sboru obsadí 157 z celkových 338 křesel a konzervativci zřejmě získají 121 mandátů, což by byly stejné výsledky jako v roce 2019.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Justin Trudeau obhájil vítězství v předčasných kanadských volbách. Výsledek byl ale méně přesvědčivý, než v jaký doufal.

Nová demokratická strana (NDP), což je kanadská sociální demokracie, získala podle prognóz 29 mandátů. Regionální strana Quebecký blok a Zelení pravděpodobně získaly dva mandáty.

Trudeauovi se blufování s předčasnými volbami může vymstít. Většinu znovu nezíská, naznačují průzkumy

Zahraniční

Agentura AP označila volby za pandemické. Obyvatelé Kanady premiéra potrestali za to, že navzdory čtvrté vlně pandemie a relativně stabilní menšinové vládě se snažil dosáhnout absolutní většiny a ztrácel se čas v boji proti covidu-19, a potenciálně se tak ohrožovalo zdraví voličů, píše Krone.at.

„Trudeauovi nevyšla jeho sázka na to, že získá většinu, takže bych řekl, že je to pro něj hořkosladké vítězství,“ řekl agentuře Reuters politolog Daniel Béland z univerzity McGill v Montrealu.

„Jsme v podstatě tam, kde jsme začali, protože nová menšinová vláda bude stejná jako ta předchozí. Trudeau a liberálové si zachránili kůži a zůstanou u moci, ale mnoho Kanaďanů, kteří tyto volby v pozdním létě a za pandemie nechtěli, zřejmě nebudou celou situací příliš pobaveni,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám