Hlavní obsah

V Arkansasu spěchají na popravy, než jim dojde smrticí látka. První už vykonali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nejvyšší soud v americkém státě Arkansas ve čtvrtek povolil používání sporné smrticí látky v injekcích, které mají posloužit k sérii poprav, než vyprší doba umožňující použití látky midazolamu. Krátce poté byla vykonána první poprava a do konce měsíce se mají vykonat další čtyři z původně osmi plánovaných.

Foto: Reuters

Osm lidí, kteří měli být popraveni v Arkansasu – v horní řadě zleva doprava Bruce Ward, Don Davis, Ledell Lee a Stacy Johnson, v dolní Jack Jones, Marcel Williams, Kenneth Williams a Jason Mcgehee

Článek

Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, který zakazoval používat sedativa midazolamu, jež úřadům poskytla jedna z farmaceutických firem. Ta se obrátila na soud se stížností, že prodávala svůj preparát k léčebným účelům, a nikoli k popravě. Nejvyšší soud tuto námitku zamítl.

Jako první odsouzenec v Arkansasu od roku 2005 byl popraven vrah Ledell Lee. Smrticí injekci dostal ve 23.44 (6.44 SELČ) a za mrtvého byl prohlášen o dvanáct minut později. Lee byl v roce 1995 odsouzen za vraždu 26leté Debry Reesové, spáchanou o dva roky dříve. Oběť byla nalezena uškrcená a ubitá malou holí, kterou jí manžel dal na ochranu. Několik sousedů vidělo Lea z domu Reeseové odcházet, uvedla CNN.

Než dojdou zásoby

Naopak další ze zločinců odsouzených k smrti Stacey Johnson popraven nebude, neboť soud vyhověl jeho žádosti a povolil dodatečné testy DNA, které podle Johnsonových právníků mohou dokázat jeho nevinu v případě znásilnění a vraždy mladé ženy z roku 1993.

Popravy osmi odsouzenců schválené arkansaským guvernérem Asou Hutchinsonem měly být postupně provedeny od 17. do 27. dubna. Odsouzení spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000.

Popravy byly naplánovány v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu, jedné z látek používaných ve smrticí injekci.

V minulých dnech již soud zablokoval dvě popravy z této série. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám