Hlavní obsah

V americkém Grand Canyonu se protrhla přehrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHOENIX

Na 400 turistů a indiánů evakuovali v neděli v Arizoně z oblasti Grand Canyonu poté, co se protrhla přehrada Redlands. V pondělí budou evakuace pokračovat, voda zalila městečko Supai v indiánské rezervaci kmene Havaisupai. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění ani mrtví.

Článek

Přehrada se protrhla po vytrvalých deštích. Voda zalila kaňony Cataract a Supai. Záchranáři museli nasadit sedm vrtulníků, s jejichž pomocí evakuovali ze zaplavených oblastí nejprve 170 lidí, většinou turistů a vodáků. Pak pokračovala evakuace indiánů městečka Supai ležícím na dně kaňonu, které voda zalila.

V noci byly záchranné práce přerušeny, protože nehrozilo aktuální nebezpečí zhoršení situace. V pondělí budou pokračovat, protože meteorologé varují, že bude vydatně pršet i v následujících dnech.

:. Vrtulník zasahuje ve Velkém kaňonu.foto: ČTK/AP

Ještě před protržením přehrady museli záchranáři zasahovat, když na mělčině uvízli vodáci, jimž prudká voda vzala všech pět raftů. Všech šestnáct lidí se podařilo zachránit.

Zachránit se podařilo i táborníky, jejichž tábor smetla voda.

Městečko Supai leží na říčkách Havasu a Cataract necelých 50 kilometrů severozápadně od Grand Canyon Village, velmi oblíbené turistické destinace na jižním okraji kaňonu. Havasu teče do řeky Colorado, která protéká Velkým kaňonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám