Hlavní obsah

Uniklá ropa z vrtu se rozšíří až k břehům Evropy

Novinky, rei

Ropná skvrna v Mexickém zálivu se šíří. Po březích Louisiany a Texasu v příštích měsících zasáhne východní pobřeží Spojených států a v omezeném množství doputuje až k Evropě. Vyplývá to z časového modelu vypracovaného Havajskou univerzitou, informoval ve čtvrtek server Discovery.

Článek

„Na našem simulačním modelu je šíření ropy závislé na oceánských proudech,“ vysvětlil jeden z autorů Fabian Schloesser. Spolu s kolegou Axelem Timmermannem vzal v potaz i sezónní vlivy a větrná proudění.

Ze scénáře vyplývá, že s tím, jak se ropa dostane do oběhu v Golfském proudu, zasáhne do října východní pobřeží Floridy, Georgie a Severní a Jižní Karolíny. Schloesser poznamenal, že výzkumný tým překvapila předpokládaná rychlost šíření ropy v Atlantiku.

Do dubna, kdy to bude rok od začátku úniku z poškozeného vrtu u Louisiany, by mohla skvrna dosáhnout až k břehům Virginie a následně se obrátit na východ k Evropě. Podle simulace do Atlantiku pronikne alarmující pětina uniklé ropy.

Autoři studie uvedli, že katastrofu by výrazně omezilo zastavení skvrny u Floridy. Navrhli zaměřit se na oblast mezi West Palm Beach a bahamským ostrovem Grand Bahama. „Zaměřit se na zhruba 30 mil je něco jiného než čistit stovky mil pobřeží na východě Floridy, Georgie a obou Karolín,“ řekl Timmermann.

Foto: Lee Celano , Reuters

Ropa u pobřeží Lousiany

Reklama

Související články

Ropa už znečistila i Mississippi

Ropa, která stále tryská z vrtu na dně Mexického zálivu a jejíž únik se nedaří zastavit, znečistila v neděli pobřeží dalšího amerického státu, jímž je...

USA přijmou kvůli ropě pomoc z ciziny

Pomoc tuctu zemí a mezinárodních organizací k likvidaci ropné katastrofy v Mexickém zálivu se rozhodla přijmout vláda USA. Výslovně zatím jmenovala pouze...

Výběr článků

Načítám