Hlavní obsah

Tři lidé zemřeli při střelbě v americkém ústavu plánovaného rodičovství

Colorado Springs
Aktualizováno

Na tři stoupl počet obětí páteční střelby v Ústavu plánovaného rodičovství v americkém městě Colorado Springs. Dalších devět osob bylo podle sobotních informací agentury AP zraněno. Útočník se nakonec vzdal policii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zatkla střelce v ColoraduVideo: Reuters

 
Článek

Zabiti byli jeden policista a dva civilisté. Mezi zraněnými je pět policistů a čtyři civilisté. Všichni utrpěli střelná zranění. Byli hospitalizováni, ale jsou mimo ohrožení života.

Sedmapadesátiletý Robert Dear začal střílet před polednem místního času na parkovišti u kliniky. Pak vstoupil do budovy kliniky, kde se normálně pracovalo. Pacienti a zaměstnanci kliniky se schovávali za stoly, aby je nezasáhly kulky.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Sanitky připravené zasáhnout u kliniky v Colorado Springs

„Slyšela jsem někoho ve vstupní hale křičet k zemi, k zemi!. Pak jsem spatřila střelce s brokovnicí, jak pálí před ústavem plánovaného rodičovství,“ řekla svědkyně televizi NBC. Podle ní muž vypadal klidně, ale při „palbě si stále něco mumlal“.

Část lidí utekla, když policie záměrně narazila do boku budovy nákladním automobilem. Právě to pomohlo zachránit životy dalších lidí.

Foto: Daniel Owen, ČTK/AP

Policie eskortuje lidi od budovy plánovaného rodičovství

Policisty ocenil starosta John Suthers: „Byli schopní dostat lidi z budovy do bezpečí a ujistit se, že pachatel je izolovaný na místě, kde s ním mohla probíhat komunikace. Jsem si zcela jist, že se díky tomu dostali do bezpečí lidé, kteří by byli jinak oběťmi.”

Z kliniky bylo evakuováno značné množství lidí. Kvůli útoku bylo uzavřeno místní nákupní středisko, jakož i blízká zdravotnická střediska.

Foto: Rick Wilking, Reuters

U kliniky zasahovalo i obrněné auto policie.

Dean pálil i po zasahujících policistech. Po pěti hodinách se však vzdal a byl zatčen.

Policie nadále vyšetřuje, zda podezřelé balíčky, které s sebou měl, nejsou nebezpečné. Ve svém autě měl propan-butanovou láhev s připojenými dráty.

Foto: Daniel Owen, ČTK/AP

Zasahující příslušník bezpečnostních sil v Colorado Springs.

Zatím není jasný motiv činu. Neví se také, zda byl útočník s ústavem plánovaného rodičovství nějak spojený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám