Hlavní obsah

Soukromí na Messengeru? Facebook v USA předal policii zprávy 17leté dívky obviněné kvůli potratu

– Washington

Sedmnáctiletá Američanka Celeste Burgessová z Nebrasky čelí obvinění za to, že v 23. týdnu těhoteství potratila plod v rozporu se státními zákony. Více než tento samotný fakt ale vyvolal rozhořčení postup provozovatele sociální sítě Facebook, který vyšetřovatelům poskytl výpisy ze soukromých zpráv slečny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o vůbec první případ, kdy byla aktivita jedné osoby na Facebooku použita k jejímu obvinění ve státě, který potraty zakazuje po 20. týdnu. Zákonodárci v Nebrasce se dokonce tuto laťku snažili snížit na 12 týdnů, pro což ale nezískali potřebný počet hlasů.

Detektivové z Norfolku začali případ vyšetřovat v dubnu na základě tipu. Ten tvrdil, že Burgessová samovolně potratila a s pomocí své matky Jessiky tělo mrtvého dítěte pohřbila za městem. Takové vysvětlení bylo alespoň uvedeno v prohlášení o povolení k domovní prohlídce.

Indiana jako první stát v USA po přelomovém rozsudku zakázala potraty

Amerika

V průběhu vyšetřování ale soud vydal policistům příkaz, který jim umožnil požadovat po sociální síti Facebook výpis konverzace mezi 17letou dívkou a její matkou. Společnost vyšetřovatelům výpis poskytla. Ve zprávách se pak policisté měli dočíst detaily, jak Celeste samovolně potratila a s Jessičinou pomocí tělo pohřbila.

Burgessovou nakonec policisté obvinili z údajného odstranění, zatajení či opuštění mrtvého těla a zatajení smrti jiné osoby.

Nevěděli jsme, že se řeší potrat, hájí se Meta

Společnost Meta, pod kterou Facebook patří, se k případu vyjádřila krátce po jeho zveřejnění.

„V soudních příkazech, které jsme obdrželi na začátku června ještě před rozhodnutím Nejvyššího soudu USA (o zrušení práva na potrat – pozn. red.), nebyla žádná zmínka o potratu. Příkazy se týkaly obvinění souvisejících s vyšetřováním a ze soudních dokumentů vyplývá, že policie v té době vyšetřovala případ mrtvě narozeného dítěte, které bylo pohřbeno. Nikoli rozhodnutí podstoupit potrat,” uvedl mluvčí Mety Andy Stone.

Voliči v Kansasu odmítli zákaz práva na potrat

Amerika

Měsíc před obviněním Burgessové a její matky navíc zakladatel Mety Mark Zuckerberg podle mediální společnosti CyberScoop svým zaměstnancům slíbil, že společnost bude chránit jedince, kteří se rozhodnou podstoupit potrat. Později navíc Meta oznámila, že uhradí náklady zaměstnancům, kteří by za potratem museli cestovat do jiného státu.

Po rozhodnutí ohledně potratů byla Meta, stejně jako většina velkých hráčů na poli technologií, dotázána, zda a do jaké míry může spolupracovat při vyšetřování, jehož cílem je potrestat ženy za to, že chtějí podstoupit potrat.

Mluvčí Stone v červnu pro The Washington Post řekl, že Meta „pečlivě zkoumá všechny vládní žádosti o informace o uživatelích a často je odmítá, a to i soudní cestou”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám