Hlavní obsah

Skupina venezuelských soudců prchla před Madurem do Chile

Santiago de Chile/Caracas

Skupina venezuelských soudců jmenovaných parlamentem ovládaným opozicí se ve čtvrtek uchýlila do exilu v Chile, neboť jim v rodné vlasti prezident Nicolás Maduro hrozil zatčením. Pětice soudců byla více než dva měsíce na chilské ambasádě a úřady této země jim poskytly politický azyl. Několik dalších soudců bylo již dříve ve Venezuele zadrženo.

Foto: Handout, Reuters

Chilský ministr zahraničí Heraldo Muñoz hovoří v Santiagu de Chile s uprchlými venezuelskými soudci Josém Nuñezem, Elenis Rodríguezovou, Zuleimou Gonzálezovou a Beatriz Ruizovou.

Článek

„Dnes můžeme říci jen to, že jsme byli nuceni opustit náš milovaný domov ve Venezuele, ale přijala nás jiná země, která bude chránit naši svobodu,” řekla podle agentury Reuters novinářům na letišti v chilské metropoli Santiagu členka skupiny Beatriz Ruizová.

Jí i dalším 32 soudcům jmenovaným v červenci parlamentem Maduro pohrozil, že všechny nechá zatknout a obstavit jim majetek. Nejméně tři soudci byli poté skutečně zatčeni a jeden z nich, univerzitní profesor Ángel Zerpa, zahájil hladovku, když jeho uvěznění potvrdil vojenský soud.

Několik dalších soudců podle médií prchlo do Spojených států či Kolumbie, osud dalších je nejasný.

Boj prezidenta s parlamentem

Parlament se jmenováním nových soudců snažil vyvážit moc nejvyššího soudu, který je ve svých verdiktech nakloněn prezidentovi. Právě nejvyšší soud však označil jejich jmenování za nezákonné, o což Maduro opřel jejich zatýkání.

Chile patří ke skupině latinskoamerických zemí, které jsou kritické vůči počínání Madurovy socialistické vlády a odmítly uznat venezuelskou opozicí bojkotované ústavodárné shromáždění. Madurovi kritici jej označují za nedemokratický nástroj, kterým se neoblíbený prezident snaží udržet u moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám