Hlavní obsah

Se zbraněmi zacházela ledabyle. Zbrojířka z Baldwinova filmu měla problémy už dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na začátku série pochybení vedoucí k smrtelné nehodě při natáčení snímku Rust, zřejmě stála mladá zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová. Ta za zbraň, kterou herec Alec Baldwin omylem zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsonovou, zodpovídala. Podle bývalých kolegů Gutierrezová-Reedová zacházela se zbraněmi ledabyle. Při předchozím filmu například dala dětské herečce revolver do ruky bez toho, aby ho řádně zkontrolovala, informuje americký bulvární server Daily Beast.

Foto: Profimedia.cz

Mladá zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová

Článek

Proč měla zbraně na place na starosti nezkušená Gutierrezovová-Reedová, je záhadou. Vysokou školu dokončila teprve minulý rok a na svém kontě měla coby zbrojířka pouze jeden snímek –⁠ zatím nedokončený western The Old Way, ve kterém hraje hlavní roli Nicolas Cage.

„Se zbraněmi zacházela trochu neopatrně, pořád s nimi mávala sem a tam,” popisuje zdroj, který po boku Gutierrezové-Reedové pracoval právě na zmíněném filmu, který by měl jít do kin příští rok.

Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Natáčení filmu Rust, na kterém měl Alec Baldwin zastřelit kameramankuVideo: KOAT, AP

Baldwinovi podal zbraň asistent režiséra. Stížnostem kvůli bezpečnosti čelil už dřív

Amerika

„Několikrát nabíjela zbraň slepými náboji a dělala to způsobem, který jsme považovali za nebezpečný,” dodává zdroj.

Neodborně nabitou zbraň dala dítěti

S tím souhlasí i jeden z pracovníků produkce, se kterým novináři ze serveru Daily Beast mluvili. „Celý život se okolo zbraní pohybuji a poznám, když je něco špatně i v případě zbraně nabité cvičnými náboji,” říká další zdroj, který na ledabylý přístup mladé zbrojířky několikrát upozornil produkční tým.

Problémy při natáčení? Dozvídám se to až z novin, říká k tragédii spoluproducent Jákl

Kultura

Po jednom obzvláštně znepokojujícím incidentu došla situace až tak daleko, že se natáčení filmu The Old Way muselo na nějakou dobu přerušit.

Podle výpovědi svých tehdejších kolegů totiž Gutierrezová-Reedová nabíjela jeden z revolverů na zemi pokryté oblázky a bez jakékoli kontroly ho následně předala jedenáctileté dětské herečce Ryan Kieře Armstrongové.

Přihlížející členy štábu její neodborné zacházení se zbraní šokovalo a rozhodli se zakročit. Pokud by se do hlavně zbraně dostal byť jen třeba malý kamínek, může i v případě slepých nábojů způsobit neštěstí.

Tragédie byla na spadnutí. Z Baldwinovy rekvizity omylem vystřelil i jeho dublér

Amerika

Výtky zaznívají i ze současného štábu filmu Rust. Jeden zdroj z produkce označil Gutierrezovou-Reedovou za „nezkušeného zelenáče” s tím, že už před čtvrteční smrtelnou nehodou nejméně dvakrát někdo na place omylem vypálil ostrý náboj.

Václav Marhoul: Nechápu, jak se dostala ostrá munice na natáčení. Baldwina je mi líto

Kultura

Gutierrezová-Reedová se k stížnostem na svou osobu nevyjádřila, po smrti kameramanky Hutchinsonové se čtyřiadvacetiletá rodačka z Texasu stáhla ze sociálních sítí a straní se médií. Zatím není známo, zda ji policie vyslechla.

Nutno ovšem podotknout, že vinu za tragickou událost nelze přisuzovat pouze mladé zbrojířce. Zdroje z natáčení filmu Rust trvají na tom, že šlo o důsledek série selhání shora dolů, počínaje nízkým rozpočtem a úspornými opatřeními.

Zbraně na place? Kontrola, opětovná kontrola a ještě jednou kontrola

V souvislosti s tragédií při natáčení westernu Rust vysvětlil filmový art director Keith Walters pro server USA Today, jak vypadá bezpečné zacházení se zbraněmi na místě natáčení.

Nejprve zbrojíř vyndá zbraň ze sejfu. Bezprostředně poté jí pečlivě prohlédne. Následně ji přinese rekvizitáři, který učiní totéž a umístí zbraň do ochranného obalu. Poté, co se zbraň dostane na plac, přichází na řadu ještě třetí kontrola za přítomnosti asistenta režie.

Trojitou kontrolou ale bezpečnostní opatření nekončí. Během zkoušek se většinou používá pouze gumová atrapa. Před ostrými záběry přinese rekvizitář či zbrojíř důkladně zkontrolovanou zbraň a nabije ji slepými náboji (neboli nábojkami), které neobsahují střelu.

„Nikdy nenabíjíme ani o jeden náboj navíc, než kolikrát herec plánuje vystřelit,“ říká Walters. Jakmile má herec zbraň v ruce, upozorní na to zpravidla asistent režie výkřikem „Gun’s hot“. To znamená, že se na place nachází nabitá zbraň (je jedno, že slepými náboji). Může zaznít také výkřik „Gun’s cold“, což znamená, že na place je zbraň nenabitá.

I slepé náboje mohou způsobit zranění, proto ani s takto nabitou zbraní herci nemíří na ostatní. Během natáčení míří mírně bokem, což pak dokáže vykompenzovat kamera.

V případě, že záběr vyžaduje, aby herec mířil zbraní směrem ke štábu, jsou přijata další opatření. I slepé náboje způsobují zášleh, který může zranit, nebo se i přes všechny opatření mohou dostat do hlavně nečistoty. Členové štábu jsou pro tyto případy vybaveni ochrannými prvky, někdy se rovněž používá plexisklo s výkroji pro objektiv kamery.

Americký herec Alec Baldwin při natáčení westernu Rust minulý čtvrtek vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita. Zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetiletou Halynu Hutchinsovou, a postřelil i režiséra filmu, osmačtyřicetiletého Joela Souzu. Kameramanka zraněním podlehla, Souza skončil v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám