Hlavní obsah

Řešení jaderné krize? USA a Jižní Korea ukončí společné vojenské manévry

Washington

Spojené státy a Jižní Korea oznámily, že ukončí rozsáhlá jarní společná vojenská cvičení, která jsou trnem v oku KLDR. Informovala o tom v neděli agentura AP. Washington a Soul tak chtějí podpořit diplomatické úsilí o vyřešení severokorejské jaderné krize.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump při setkání se severokorejským vůdcem

Článek

Oznámení následuje tři dny po summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve Vietnamu. Schůzka skončila předčasně bez jakékoli dohody. Trump i tak hodnotí setkání jako přínosné, neboť otevřelo cestu k dalším debatám o severokorejském nukleárním arzenálu.

Pentagon oznámil, že ministři obrany USA a Jižní Koreje se rozhodli ukončit sérii cvičení Key Resolve a Foal Eagle. Tyto manévry jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a v dubnu.

Foto: Kham, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Nové výcvikové programy

Americké ministerstvo obrany dále uvedlo, že oba spojenci se shodli na tom, že budou udržovat vojenskou připravenost prostřednictvím nových výcvikových programů.

Ukončení každoročních jarních manévrů má pomoci diplomatickým snahám o úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova, uvedlo jihokorejského ministerstvo obrany podle agentury Jonhap.

Severní Korea v minulosti společné manévry USA a Jižní Koreje označovala za nácvik invaze a reagovala na ně svými vlastními nákladnými cvičeními.

Agentura Reuters už v pátek s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala, že pravidelné rozsáhlé americko-jihokorejské manévry se na jaře konat nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám