Hlavní obsah

Požáry na západě Kanadě zničily už druhé městečko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vancouver

Už druhé městečko letos sežehly silné požáry, které sužují od června západ Kanady. Po Lyttonu se obětí plamenů stalo Monte Lake, oblíbené místo pro strávení léta, kde v sezóně žilo skoro 3000 lidí,“ uvedl list The Guardian.

Foto: Bc Wildfire Service, Reuters

Požár porostu v Thompsonu v Britské Kolumbii

Článek

Podle místních představitelů utrpělo Monte Lake velké škody, ale podmínky jsou v něm nadále tak nebezpečné, že je ještě nelze plně vyhodnotit.

Mluvil jsem s řadou hasičů, kteří mi řekli, že se letos požáry chovají způsobem, jaký nikdy dříve neviděli. Jsou nesmírně agresivní a je skoro nemožné se dostat před ně.
Ken Gillis, oblast Thompson-Nicola

Městečko zničil požár poté, co se ve čtvrtek večer dostal na druhou stranu výpadovky. Obyvatelé byli o nebezpečí včas informováni a stihli se evakuovat, takže si požár Monte Lake nevyžádal žádné oběti, i když se oheň šířil extrémně rychle. „Od úřadu pro lesní požáry Britské Kolumbie jsem se dozvěděl, že postoupil o 18 km za osm hodin,“ řekl Ken Gillis z oblasti Thompson-Nicola.

Čeští hasiči vyrazili do boje s požáry v Řecku

Zahraniční

„Mluvil jsem s řadou hasičů, kteří mi řekli, že se letos požáry chovají způsobem, jaký nikdy dříve neviděli. Jsou nesmírně agresivní a je skoro nemožné se dostat před ně.“

Požár, který sežehl už 325 km čtverečných, rozfoukal silný vítr. Momentálně s ním bojuje 220 hasičů. kteří se snaží hlavně zabránit tomu, aby způsobil škody v dalších obcích. Varují však, že o víkendu je situace neuvěřitelně nestálá. Evakuace se týká i jihovýchodního okraje města Kamloops, kde našli přístřeší obyvatelé Lyttonu, který oheň zničil před měsícem, přičemž zahynuli dva lidé.

Kanadský Lytton, kde naměřili skoro 50 stupňů, sežehl požár

Amerika

V Britské Kolumbii nyní zuří skoro tři sta požárů. Oheň od jara zpustošil 5800 km čtverečných. Sezóna požárů přitom ještě neskončila. Pomoci by mohly očekávané deště na začátku příštího týdne, pak se ale má vrátit vlna horka.

Monte Lake bylo zničeno měsíc poté, co oheň sežehl většinu Lyttonu, kvůli ohni zemřeli dva lidé

Reklama

Výběr článků

Načítám