Hlavní obsah

Povzbuzený Romney míří zabojovat do klíčového Ohia

Právo, Jiří Roškot

Republikánský prezidentský uchazeč Mitt Romney se s novou vervou vrhl do boje o vítězství v klíčovém Ohiu, které jeho tým už považoval za ztracené, ale kde jeho preference rázem pronikavě ožily po úspěchu v první TV debatě minulý týden.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney

Článek

„Tato ekonomika neposkytuje pracovní místa, jak by měla,“ hřímal Romney v Cuyahoga ­Falls a v nejnovějším TV spotu přesvědčuje: „Rodiny v Ohiu si nemohou dovolit další čtyři roky, jako byly ty minulé.“

Přitom právě úspěšná záchrana automobilového průmyslu v Ohiu, kterou Romney kritizuje, tam katapultovala prezidenta Obamu do jasného vedení, které však nyní ztrácí po chabém výkonu v debatě.

Žádný republikán nevyhrál americké prezidentské volby bez úspěchu v Ohiu. Pokud by ho Romney ztratil, musel by porazit prezidenta ve všech zbývajících osmi nerozhodnutých státech. Jen tak by podle propočtů dosáhl 270 minimálně potřebných volitelů v 538členném sboru.

Obama: Běžte volit už dnes!

Republikána povzbuzují nové průzkumy. Podle CNN v Ohiu předhonil prezidenta o čtyři procenta (51:47) a výzkumné středisko Pew ho celostátně klade do čela o stejný rozdíl. Agresívně vede kampaň i v ohijských okresech, v nichž v roce 2008 Obama drtivě vyhrál.

Špatnou zprávou pro prezidenta je, že Romney příznivě zapůsobil na voličskou skupinu žen, jež k němu byla dosud velmi nedůvěřivá.

„Nečekejte a běžte volit už dnes!“ naléhal Obama během zastávky na Ohijské státní univerzitě při návratu z Kalifornie, aby využili už probíhající předčasné hlasování. Jeho kampaň má v klíčových státech silnější síť a spouští rozsáhlou agitační operaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám