Hlavní obsah

Polák nepřežil na kanadském letišti zásah paralyzérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Rozruch v Kanadě způsobilo ve čtvrtek zveřejnění videozáznamu, na kterém kanadský policista na letišti ve Vancouveru použil proti polskému přistěhovalci elektrický paralyzér. Čtyřicetiletý Robert Dziekanski několik hodin po zásahu zemřel. Incident rozvířil v zemi debatu o oprávněnosti užití elektrického paralyzéru bezpečnostními složkami.

Článek

Asi desetiminutový záznam natočil patnáctiletý Kanaďan, který byl v době incidentu, 14. října, poblíž. Dziekanski přijel podle kanadských médií do země za matkou, která do Kanady před časem emigrovala.

Na záznamu je vidět, jak Dziekanski postává v celní zóně, potí se, rozčileně gestikuluje a tropí povyk. V ruce drží židli, kterou posléze mrští o zem. Po chvíli k němu přijdou čtyři policisté, s nimiž Dziekanski roztěkaně promlouvá. Lidé v blízkosti policii vysvětlují, že muž nemluví anglicky. Najednou je slyšet ostrý zvuk, patrně paralyzéru, a polský přistěhovalec se začne s křikem svíjet na zemi. Policisté kolem něj utvoří kruh a je slyšet hlas jednoho z nich, jak volá: "Dej mu, dej mu ještě jednu". Pohyby zasaženého se po chvíli zpomalí a muž zůstává nehybně ležet na zemi.

Na místo je okamžitě přivolána záchranná služba, Dziekanski však podle kanadské zpravodajské stanice CBC o několik hodin později v nemocnici umírá.

Incident a oprávněnost policejního zákroku se v současnosti vyšetřuje. Podle názoru některých expertů však policisté neměli žádný důvod proti muži paralyzérem zakročit, protože je nikterak neohrožoval. Matka Dziekanského uvedla, že se jí se synem, na kterého čekala na letišti několik hodin, nepodařilo potkat. Každý prý stál v jiné části letiště a Dziekanski se z neznámých důvodů nenechal odbavit včas.

Reklama

Výběr článků

Načítám