Hlavní obsah

Peruánka se soudí o vlastní eutanázii

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Chce zemřít, ale systém jí to nedovolí. Peruánka Ana Estradaová trpí nevyléčitelnou nemocí, která se bude zhoršovat. Třiačtyřicetiletá žena podala žalobu k soudu, který by umožnil výjimku a povolit Estradaové eutanázii, která je v zemi zakázaná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peruánka žádá soud o povolení eutanázieVideo: Reuters

 
Článek

Peruánka trpí od puberty polymiozitidou, což je vzácné autoimunitní onemocnění, které se projevuje svalovou slabostí a je nevyléčitelné. Estradaová zůstává celý den na lůžku a dýchá pomocí ventilátoru připojeného k její průdušnici.

Svůj život by chtěla ukončit, než se nemoc začne ještě více zhoršovat. „Měla jsem v hlavě, že to udělám ilegálně. Jenže jsem po příbuzných nemohla žádat, aby mi asistovali při sebevraždě,“ řekla agentuře Reuters Estradaová.

Smrt s důstojností

Peru je silně katolicky založená země. Asistovat někomu při sebevraždě je protizákonné a dotyčný se může dostat do vězení. Třiačtyřicetiletá Peruánka chce  „smrt s důstojností“ a společně s právníky proto hodlá svůj případ dostat k soudu.

Jeho výsledek by mohl rozšířit hranice občanské svobody v zemi, kde jsou dosud zakázány potraty i homosexuální sňatky.

Žena se ztratila v pralese se třemi dcerami. Našli je po 34 dnech

Amerika

Peruánský ombudsman Walter Gutierrez, který se případem ženy zabývá, tvrdí, že nenechat Estradaovou zemřít je porušení důstojného života, což je termín, který je popsaný v peruánské ústavě.

„Jen se chci vyhnout utrpení a bolesti, které by mě časem potkaly. Chtěl jsem žít svobodný život, ale když nemůžu rozhodovat o svém těle, tak žádnou svobodu necítím,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám