Hlavní obsah

Pentagon chystá úklid nepořádku na oběžné dráze Země

Právo, mcm

Americká agentura DARPA, která má v Pentagonu na starosti rozvoj novátorských technologií, připravuje studii o odstraňování odpadků, které se hromadí na oběžné dráze okolo Země.

Článek

Součástí příprav studie se stala podle webu SpaceflightNow i konference, které se zúčastnilo na 300 odborníků na vesmír. Byli mezi nimi zástupci americké vesmírné agentury NASA, evropské ESA, ruského Roskosmosu a dalších institucí, jež vysíláním nových družic a raket přispívají k nepořádku na orbitě.

Řečníci nabídli nejrůznější řešení, mezi nimiž „zametání“ laserem a odtlačování odpadu do méně používaných oblastí oběžné dráhy patřilo ještě k těm méně exotickým. Slovo dostali i zastánci využití slunečních plachet nebo tetherů – lan spojujících dvě či více družic.

Na oběžné dráze dnes krouží 15 tisíc předmětů, které mají větší průměr než 10 cm. Jde převážně o zbytky raket nebo o nepoužívané družice. Úlomků a zlomků menších než dlaň jsou statisíce.

Vědci varují, že kvůli odpadu bude narůstat počet srážek na orbitě, což může zasáhnout komunikační satelity a další funkční zařízení. Taková nehoda se už odehrála letos v únoru, kdy se ruská družice Kosmos srazila s telekomunikačním satelitem Iridium – a kvůli této srážce přibyly k vesmírnému odpadu další dva tisíce úlomků.

Reklama

Výběr článků

Načítám