Hlavní obsah

O titul Miss USA se bude ucházet první transgender modelka

Do finálového kola americké soutěže krásy Miss USA Pageant se minulou neděli vůbec poprvé v historii kvalifikovala transgender modelka. Sedmadvacetiletá Kataluna Enriquezová, která bývala mužem, se do celonárodního klání probojovala vítězstvím v soutěži Miss Nevada.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud by Enriquezová v listopadu vyhrála i celostátní soutěž krásy, kvalifikovala by se tím do soutěže Miss Universe, čímž by laťku posunula ještě dál. Po Španělce Angele Poncové by byla teprve druhou transgender soutěžící na této úrovni.

Tak daleko ale sedmadvacetiletá dáma prý zatím nepomýšlí. Splněným snem je pro ni už nedělní vítězství nad 21 sokyněmi, které se už jako ženy už narodily.

Cesta to byla značně trnitá. „Neměla jsem zrovna lehkou cestu životem. Musela jsem snášet fyzické týrání i sexuální zneužívání. Měla jsem potíže s duševním zdravím. Když jsem dospívala, neměla jsem toho moc. Nedostávalo se mi pomoci. Stále ale dokážu prežívat, jít dál a stát se průkopníkem pro ostatní,“ řekla Enriquezová stanici NBC.

Teď už na to ale sama není. Stojí za ní LGBT komunita a její příběh se s hastagem #bevisible (buď vidět) šíří sociálními sítěmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám