Hlavní obsah

Nad texaskou chemičkou se objevily černý kouř a plameny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Nad chemickou továrnou firmy Arkema v texaském Houstonu se v noci na sobotu objevil hustý černý kouř a mohutné oranžové plameny. V areálu jsou uskladněné látky, které jsou bez chlazení nestabilní. Ve čtvrtek továrnou otřáslo několik výbuchů, následně tam vypukl požár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nad texaskou chemičkou se objevily černý kouř a plameny Video: AP

 
Článek

Arkema uvedla, že povodně způsobené bouří Harvey zaplavily záložní generátory, což vyřadilo z provozu chlazení, které bránilo organickým peroxidům, aby vzplály. V pátek večer podle jednoho z manažerů firmy Richarda Rennarda vzplály dva kontejnery a v závodě je jich ještě dalších šest, které mohou začít hořet.

V závodě bylo uskladněno kolem 227 000 kilogramů kapalného organického peroxidu v několika tancích. Zatím, není jisté, kolik ho již vyhořelo, napsaly agentury AP a Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým stoupá nad chemičkou v Crosby poblíž Houstonu

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. Zaměstnanci firmy byli odvoláni a lidé v okruhu 2,5 kilometru s předstihem evakuováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám