Hlavní obsah

Na západě Kanady se zřítil letoun akrobatické letky, pilotka zemřela

– Vancouver

Na západě Kanady havaroval v neděli letoun Canadiar CT-114 Tutor akrobatické skupiny kanadského letectva Snowbirds, který dopadl do blízkosti obytného domu. Při nehodě zemřela podle akrobatického týmu kapitánka Jennifer Caseyová, druhý člen posádky kapitán Richard MacDougall je vážně zraněn. Agentura AP uvedla, že nehoda se stala během série letů, jimiž se Snowbirds snaží povzbudit Kanaďany v době pandemie covid-19.

Foto: Elwood Delaney, Reuters

Trosky havarovaného letounu v Kamloops na západě Kanady

Článek

„Se smutkem oznamujeme, že jeden člen týmu Snowbirds zemřel a druhý utrpěl vážná zranění,“ uvedlo kanadské královské letectvo. Jména oběti a zraněného zveřejnila sama letka Snowbirds.

Cvičný dvoumístný proudový letoun CT-114 Tutor havaroval nedaleko letiště u města Kamloops, které leží asi 420 kilometrů severovýchodně od Vancouveru. Trosky letadla po dopadu začaly hořet, posádka se před nehodou katapultovala. Příčina nehody zatím není jasná, uvedla agentura AP.

Foto: Royal Canadian Air Force, Reuters

Kapitánka Jennifer Caseyová z leteckého akrobatického týmu Snowbirds, která zahynula při zřícení letounu na západě Kanady

Stroje CT-114 pocházející ze šedesátých let byly až do vyšetření nehody uzemněny.

„Mám kus z trosek vzadu na dvoře, podle policie je to sedadlo, s nimiž se pilot katapultoval,” řekla agentuře AP obyvatelka města Rose Millerová. Letadlo dopadlo naproti jejímu domu přes ulici na pozemek asi sedmdesátiletých sousedů, kde začalo hořet. Oba manželé z domu jsou podle ní v pořádku.

Foto: Dennis Owen, Reuters

Trosky havarovaného letounu v Kamloops na západě Kanady

Pod názvem Operace Inspirace začala akrobatická letka Snowbirds tento měsíc na východě Kanady přehlídkové lety, jejichž cílem bylo povzbudit lidi v době pandemie a také poděkovat zdravotníkům.

Nákaza koronavirem, který se začal loni koncem roku šířit z Číny, se v Kanadě dosud potvrdila u 77 000 lidí, z toho téměř 5800 jich zemřelo a 38 550 nakažených se už uzdravilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám