Hlavní obsah

Na havajském ostrově hoří porost, vyhlásili stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havajský guvernér vyhlásil v pátek stav nouze v části havajského ostrova Maui, kde se hasiči od čtvrtka snaží zlikvidovat rozsáhlý požár v přírodě. V oblasti vypukl také druhý, výrazně menší požár. Plameny na ostrově již zničily porosty na ploše zhruba 40 kilometrů čtverečních, tisíce lidí opustily své domovy a místní pláže zahalila obrovská mračna kouře. Místní tisk zatím neinformuje o zraněných či o poškození budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na havajském ostrově hoří porostVideo: Reuters

 
Článek

Příčina požáru v centrálním údolí ostrova je nejasná, ale k jeho rychlému rozšíření přispěl vytrvalý vítr o rychlosti více než 30 kilometrů za hodinu.

"Prohlašuji údolí Isle za oblast katastrofy, aby bylo možné v souladu se zákonem využít mechanismů pro stav nouze," oznámil guvernér David Ige.

Foto: Social Media, Reuters

Prach a dým z požáru zbarvil oblohu na Maui do oranžova.

Hasiči nasadili mimo jiné vrtulníky se závěsnými vaky pro transport vody a zatím se jim podařilo dostat pod kontrolu oheň na zhruba 60 procentech zasažené plochy.

Foto: Social Media, Reuters

Požár na havajském ostrově Maui

Severně od tohoto požáru bojují hasiči ještě s jedním menším, který zasáhl okolí o rozloze necelého kilometru čtverečního. Pod kontrolou podle Reuters mají zhruba 35 procent této oblasti.

I kvůli tomuto menšímu požáru opustili někteří obyvatelé z preventivních důvodů své domovy, evakuace byla ale dobrovolná. Úřady mezitím umožnily většině evakuovaných kvůli rozsáhlejšímu požáru vrátit se zpět domů, uzavřena byla také nouzová střediska, kde se lidé mohli prozatímně ubytovat.

Foto: Chris Sugidono, ČTK/AP

Požár na Maui

Maui s rozlohou přes 1800 kilometrů čtverečných je po Havaji druhým největším z osmi hlavních havajských ostrovů v severovýchodní části Pacifiku. Představuje vyhledávaný turistický cíl a právě turistika patří vedle zemědělství ke klíčovým způsobům obživy zhruba 150 000 obyvatel, kteří na Maui žijí. Nynější požár, jehož kouř je patrný i na snímcích ze satelitů, si vynutil změny v letecké dopravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám