Hlavní obsah

Mexiko ohrožuje další tropická bouře Sonia

Miami

V Tichém oceánu asi 450 kilometrů od středoamerického pobřeží se zformovala tropická bouře Sonia, která podle meteorologů může začátkem příštího týdne ohrozit západní Mexiko a způsobit tam bleskové povodně či sesuvy půdy. Informovalo o tom Národní středisko pro hurikány (NHC) v americkém Miami.

Foto: Reuters

Zaplavená ulice v Acapulku

Článek

Tropická tlaková níže se v bouři změnila v neděli brzy ráno. Bouře Sonia se nyní pohybuje rychlostí zhruba deseti kilometrů v hodině na sever, tedy k poloostrovu Baja California. Doprovází ji vítr o rychlosti 65 kilometrů v hodině. K pevnině by se bouře měla dostat v pondělí.

Mexiko letos silně trápí rozmary počasí: v polovině září zažilo své dosud nejhorší záplavy, když ho postihly dva silné hurikány Ingrid a Manuel, které zasáhly zemi najednou na východním i západním pobřeží. Usmrtily přes 150 lidí a způsobily škody v hodnotě asi šesti miliard dolarů (113 miliard korun). Jedním z nejhůře postižených míst bylo Acapulco, kde sesuvy půdy odřízly od světa tisíce turistů.

Tropická bouře Raymond dosáhla koncem října síly hurikánu. Silnými dešti poškodila mexické letovisko Acapulco, které se stále ještě vzpamatovávalo z nedávných rozsáhlých záplav.

Západní pobřeží Mexika navíc v říjnu zasáhlo i zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy stupnice. Varování před přívalovou vlnou cunami však příslušné úřady nevydaly.

Reklama

Související články

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení

Západní pobřeží Mexika v sobotu zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy stupnice. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Informace...

Na mexické Acapulco se řítí hurikán Raymond

Tropická bouře Raymond, která směřuje k západnímu pobřeží Mexika, dosáhla během neděle síly hurikánu a bude dál zesilovat. Uvedlo to Národní středisko pro...

Výběr článků

Načítám