Hlavní obsah

Maxwellová dostala za lákání nezletilých dívek pro Epsteina 20 let vězení

– New York • Aktualizováno

Britka Ghislaine Maxwellová byla v úterý ve Spojených státech odsouzena ke 20 rokům za mřížemi za napomáhání sexuálnímu násilníkovi a finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnímu zneužívání náctiletých dívek. Soudkyně jí zároveň udělila pokutu 750 tisíc dolarů (17,6 milionu korun) a uvedla, že chce výší trestu vyslat jasný vzkaz.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Kresba Ghislaine Maxwellové u soudu v New Yorku

Článek

Verdikt přichází téměř přesně dva roky poté, co americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil zatčení Maxwellové ve státě New Hampshire.

Dcera mediálního magnáta Roberta Maxwella poté déle než rok čekala ve vazbě na proces, který skončil verdiktem o její vině.

V prosinci loňského roku byla šedesátiletá Maxwellová shledána vinou z toho, že v letech 1994 až 2004 přilákala čtyři dívky, aby je mohl její tehdejší přítel Epstein sexuálně zneužívat.

Porota ji uznala vinnou z obchodování se sexem, zločinného spolčení a přepravy nezletilé s cílem provádět nezákonné sexuální aktivity. Dívkám bylo v té době asi 14 let, u soudu vypovídaly.

Maxwellová pod extra dozorem kvůli obavám ze sebevraždy

Zahraniční

Šestašedesátiletý Epstein, už dříve uznaný vinným ze sexuálních zločinů, v srpnu 2019 spáchal sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces.

Kauza přitahovala pozornost i kvůli Epsteinovým stykům se známými osobnostmi včetně amerických exprezidentů Billa Clintona a Donalda Trumpa či britského prince Andrewa.

Výši trestu oznámila soudkyně Alison Nathanová při slyšení u federálního soudu na Manhattanu. Podle ní Maxwellová nepřijala odpovědnost a nevyjádřila lítost.

„Maxwellová se přímo, opakovaně a po mnoho let podílela na hrůzném plánu, jehož cílem bylo zlákat, přepravit nezletilé dívky a obchodovat s nimi, z nichž některým bylo jen 14 let, aby je Jeffrey Epstein sexuálně zneužíval,“ uvedla soudkyně.

Čtyři ženy během soudního procesu v často emotivních a explicitních výpovědích uvedly, že Maxwellová byla klíčovou postavou v jejich zneužívání Epsteinem.

Obhájci: Stát se ji snaží potrestat místo Epsteina

Jedna z žen, Annie Farmerová, která je nyní psycholožkou, uvedla, že její zkušenost se zneužíváním ze strany Maxwellové „vedla ke značnému studu“, kvůli němuž měla někdy pocit, že chce „zmizet“.

Další tři ženy byly identifikovány křestním jménem nebo vystupovaly pod přezdívkou kvůli ochraně soukromí.

Jde o televizní herečku Jane, bývalou modelku z Británie Kate a Carolyn, která je nyní matkou a zotavuje se ze závislosti na drogách, píše agentura AP.

„Dnes se mohu na Ghislaine podívat a říct jí, že jsem se stala, kým dnes jsem, navzdory jí a její snaze, abych se cítila bezmocná a bezvýznamná,“ uvedla Kate.

Maxwellová dnes před vynesením rozsudku označila Epsteina za „manipulativního, lstivého a panovačného muže“, který oklamal všechny ve svém okolí. „Je mi líto, jakou bolest jste zažily,“ řekla obětem.

„Nejvíce ve svém životě lituji toho, že jsem se s Jeffreym Epsteinem vůbec potkala,“ poznamenala.

Prokurátoři minulý týden označili chování Maxwellové za „šokující a predátorské“ a doporučili, aby byla odsouzena k nejméně 30 rokům vězení.

Právníci Maxwellové již dříve v soudních dokumentech uvedli, že by měla být odsouzena na maximálně pět a čtvrt roku, a argumentovali tím, že se stala obětí přehnané snahy americké vlády poté, co prokurátoři už nemohli postavit před soud Epsteina.

Zároveň uvedli, že ve vězení už značnou dobu strávila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám