Hlavní obsah

Manhattan slavil, město obnovilo dodávky proudu

– New York • Aktualizováno

Většina dolního Manhattanu se v noci na sobotu po čtyřech dnech opět dočkala elektřiny, jejíž dodávky v pondělí přerušila bouře Sandy. Lidé návrat proudu oslavovali v ulicích i v barech. Čtvrť přesto měla daleko do jednoho z center newyorského nočního života, kterým běžně je. Starosta města Michael Bloomberg také rozhodl, že tradiční maratón se nepoběží.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Jediné světlo v bloku domů v potemnělém New Yorku

Článek

"Je dobré být doma," řekl padesátiletý Mark, když se vracel do svého bytu v East Village. Nejdelší období svého života bez elektřiny ve svém příbytku strávil u známých v Bronxu.

V pátek byl zrovna na cestě k nim, když se dozvěděl o opětovném zapojení proudu. Okamžitě změnil cíl cesty a vrátil se do domovské čtvrti, která se poslední dny proměnila i v místo bez teplé vody a otevřených obchodů. "Budu akorát muset vyházet z lednice spoustu zkaženého jídla," podotkl Mark.

Obyvatelé East Village návrat elektřiny oslavovali radostnými výkřiky i troubením aut. Na dnešek se chystá i oslavný průvod po zdejší Avenue C, na níž je squat, který se během výpadku proudu pro mnoho lidí stal místem, kde si mohli nabít mobilní telefon či se najíst.

I přes radost místních obyvatel ale bylo v pátek večer v East Village znát, že návrat do běžných kolejí nějakou dobu ještě potrvá. Většina restaurací měla zavřeno. Ty, které měly otevřeno, zase nezřídka čelily nedůvěře zákazníků.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Muž uklízí prádelnu v New Yorku

Město ještě v pátek počítalo s tím, že v neděli se poběží slavný newyorský maratón. Původně snahy organizátorů o uskutečnění závodu podpořil i starosta Michale Bloomberg. "Tohle město je městem, kde musíme pokračovat v normálním životě," prohlásil ještě před několika hodinami. Slavný běh se měl stát symbolem nezlomnosti.

Obyvatelé města se ale k tomu nestavěli příliš vstřícně. Bloomberg proto oznámil, že maratón se ruší. Na start závodu se chystalo přes 40 000 běžců. Závod se koná od roku 1970 a letos je to poprvé, kdy se neuskuteční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám