Hlavní obsah

Kubánský disident propuštěn bez nutnosti se vystěhovat

Novinky,
Havana

Kuba v neděli dnes propustila politického vězně, který dříve odmítl dohodu s vládou o propuštění výměnou za vystěhování ze země. Byl propuštěn z humanitárních důvodů, uvedla CNN. Manželka Arnalda Ramose Lazuriqueho potvrdila, že je už doma.

Foto: Profimedia.cz

Raúl Castro přece jen zmírňuje útlak

Článek

Osmašedesátiletý Arnaldo Ramos je prvním propuštěným politickým vězněm ze skupiny třinácti, kteří dříve odmítli dohodu s vládou, že budou propuštěni výměnou za to, že se vystěhují ze země. Je také nejstarším ze skupiny 75 lidí zadržených při protestech v roce 2003

Propuštění všech zprostředkovala katolická církev. Podmínkou ale bylo, že odcestují do Španělska. Ramos to odmítl. Havanský arcibiskup Juan de Dios Hernandez Ruis ale v sobotu uvedl, že bude propuštrěna na podmínky a zůstane na Kubě z humanitárních důvodů.

Další vězeň, který dohodu původně odmítl, by měl být podle církve také brzy propuštěn. Enrique Ferrrer ale nakonec vycestuje do Španělska. Ferrer měl souhlasit, že odejde do exilu, když mu komunistická vláda slíbila, že jeho dům na Kubě dostanou jeho rodinní příslušníci žijící na Kubě.

Ústupky, která vláda udělala, podle Reuters mohou naznačovat, že režim brzy propustí i ostatní ze 13 politických vězňů, kteří jsou ještě v trestnicích a kteří odmítli vystěhování. Letos v červenci po dohodě s katolickou církví vláda slíbila, že propustí 52 politických vězňů. Devětatřicet z nich bylo propuštěno, když slíbili, že se s rodinami vystěhují do Španělska. Všichni byli zatčeni v roce 2003 po zátahu na opozici a byli odsouzeni k mnoholetým trestům vězení, připomíná ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám