Hlavní obsah

Konec nejdelší války v Jižní Americe: Kolumbie dohodla s FARC trvalé příměří

– Havana

Kolumbijská vláda a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) se dohodli na definitivním oboustranném klidu zbraní. Oznámili to ve středu ve společném prohlášení. Detaily mírové dohody, o níž zástupci vlády a povstalců jednají v Havaně tři a půl roku, budou oficiálně ohlášeny ve čtvrtek. Podpis mírové dohody očekávají experti během dvou měsíců.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Bojovnice FARC poslouchají projev velitele o mírových jednáních.

Článek

„Dohodli jsme se na definitivním zastavení bojů a vzájemného násilí,” uvádí se ve dvoustranném prohlášení vlády a povstalců.

„Ve čtvrtek 23. června oznámíme poslední den války,” napsal na svém twitterovém účtu jeden z vůdců FARC Carlos Antonio Lozada.

Oficiálního oznámení dohody se ve čtvrtek v Havaně mají podle deníku El País zúčastnit generální tajemník OSN Pan Ki-mun, kubánský prezident Raúl Castro, venezuelský prezident Nicolás Maduro, hilská prezidentka Michelle Bacheletová, norský ministr zahraničí Borge Brende a zvláštní vyslanci USA a EU pro kolumbijský mírový proces Bernie Aronson a Eamon Gilmore.

Dohoda o definitivním oboustranném příměří se podle kolumbijských médií skládá ze tří částí. V první jsou definovány zóny, v nichž se nachází jednotky FARC, aby mohlo být kontrolováno dodržování příměří. Druhým bodem je harmonogram předávání zbraní, na nějž mají podle lednové dohody dohlížet zástupci OSN a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC).

Třetí bod stanoví bezpečnostní záruky pro povstalce, aby se neopakovala situace z 80. a 90. let, kdy paravojenské vládní jednotky systematicky likvidovaly poslance, senátory, radní i řadové členy strany Vlastenecký svaz (UP), kterou v roce 1985 založili právě guerilloví bojovníci.

Součástí dohody je i závazek bojovat proti kriminálním organizacím, které se označují za následovníky paramilitaristických skupin, a potírat trestné činy, které by ohrožovaly mírový proces.

Nejdelší válka v Latinské Americe si od roku 1964 stála život na 220 000 lidí. Milióny lidí musely opustit domovy. Mírové rozhovory začaly v Havaně v listopadu 2012, ale byly několikrát přerušeny.

Dosud se vyjednávači dohodli na pozemkové reformě, zapojení někdejších povstalců do politiky a na společné strategii omezení obchodu s drogami.

V prosinci byla podepsána dohoda o finančních kompenzacích pro obyvatele, které poškodily útoky vládních vojsk či povstalců během konfliktu. Vyjednávači se dohodli i na zvláštních tribunálech, které budou soudit bojovníky FARC i vládní vojáky kvůli jejich bojové činnosti.

Vláda také v rámci budování důvěry při rozhovorech omilostnila zatím třicítku členů FARC. První z nich, odsouzení za rebelii a nelegální držení zbraní, byli propuštěni v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám