Hlavní obsah

Konec jedné éry: Fidel Castro přišel o poslední funkci

– Havana
Novinky, rei

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro přišel v úterý na sjezdu vládní komunistické strany po více než půl století o poslední funkci, když po něm předsednické křeslo převzal jeho bratr a hlava státu Raúl. Fidel ho bez ohlášení přišel na zasedání osobně podpořit. Bylo to poprvé, co se spolu objevili na veřejnosti od té doby, kdy Raúl před pěti lety převzal nejvyšší úřad v zemi.

Článek

Dvojici se od delegátů v Havaně dostalo ovací ve stoje. Někteří dokonce plakali, když se Fidel s pomocí pobočníka objevil na pódiu, postavil se a začala hrát státní hymna. Pětaosmdesátiletý El Commandante působil zesláble.

Za svého předsedu pak straníci zvolili Raúla, který tak funkci převzal po Fidelovi. Na důležitý post místopředsedy byl zvolen José Machado Ventura, jemuž je ještě o rok více než Raúlovi Castrovi, tedy 80 let.

Pozorovatelé přítomnost Fidela Castra na sjezdu hodnotí jako podporu reformních kroků jeho bratra. Delegáti už dříve odsouhlasili, že Kubánci poprvé od komunistické revoluce v roce 1959 budou smět prodávat a kupovat byty pro sebe nebo své děti. [celá zpráva]

Raúl Castro rovněž navrhl časové omezení mandátu vládních představitelů na dvě pětiletá funkční období. [celá zpráva]

Sjezd kubánských komunistů se konal poprvé od roku 1997, trval čtyři dny a předcházela mu opulentní vojenská přehlídka na výročí vítězství nad USA v Zátoce sviní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám