Hlavní obsah

Kolumbie se chystá povolit kokain i syntetické drogy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijská ministryně spravedlnosti oznámila přípravu nového zákona, který legalizuje syntetické drogy, jako je například extáze. Uvedl to ve středu server BBC s tím, že cílem zákonné změny je účinnější boj proti drogám a problémům, které s nimi souvisí.

Článek

Ministryně spravedlnosti v Ruth Stella Correaová ve svém rozhlasovém vystoupení upozornila na to, že držitelé malého množství marihuany a kokainu nejsou často už dnes postihováni, což schvaluje i ústavní soud.

"Nový zákon, který bude předložen kongresu ještě v tomto funkčním období, vede k legalizaci tohoto stavu, ale rozšiřuje se i na syntetické drogy, pokud jsou v osobním držení," řekla ministryně.

Návrh má podle BBC širší politickou podporu. "V Kolumbii je problém s měkčími drogami - s marihuanou a kokainem. Obchod s drogami závisí hlavně na kokainu a jeho dekriminalizace ve světě by s tímto obchodem skoncovala," prohlásil senátor za Zelené Roy Barreras.

Podle kritiků ale legalizace syntetických drog komplikuje debatu. Experti se shodnou na tom, že do této kategorie patří třeba extáze a metamfetamin, ale podle některých by sem mohl spadat i heroin.

Kolumbie byla v minulých letech největším producentem kokainu na světě. Loni poprvé o primát přišla, drogy se vyrábělo víc v Peru a Bolívii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám