Hlavní obsah

Kalifornie zakázala Happy Meal, hračky lákají děti k nezdravým jídlům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Okres Santa Clara v americké Kalifornii zakázal restauracím prodávat hračky jako doplněk k nabídce tučných jídel a sladkých limonád. Samospráva se tak snaží bojovat s dětskou obezitou. Řetězce rychlého občerstvení, které obvykle hračky nabízely v dětských menu, ale proti rozhodnutí protestují.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Hračky k nezdravým pokrmům nepatří, rozhodli v USA

Článek

Děti podle úředníků vyhledávají nezdravá jídla mimo jiné proto, že je láká nabídnutá hračka, kterou k vysoce kalorickým potravinám v rychlém občerstvení dostanou. Nadváha je přitom u americké mládeže vážným problémem, obézní je každé páté dítě ve věku šest až 19 let.

Santa Clara nastavila přísné limity pro jídla, která jsou považována za natolik zdravá, aby k nim bylo možné hračku přibalit. Celé menu nesmí obsahovat víc než 0,6 gramu soli a mít víc než 485 kalorií. Omezit se také musí množství cukru, jímž jsou doslazovány podávané limonády.

Rozhodnutí nebylo jednohlasné

Proti návrhu už vystoupili provozovatelé rychlého občerstvení. Podle mluvčího společnosti McDonald's úředníci zasahují do problému dětské výživy, o níž by měli plně rozhodovat rodiče.

Deník Los Angeles Times nicméně podotýká, že žádné z dětských menu u McDonald's nesplnilo kritéria, která okres stanovil. Rozhodnutí o zákazu ale nebylo jednoznačné ani na radnici v Santa Claře. V hlasování ho podpořili jen tři z pěti radních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám