Hlavní obsah

Izraelský špion Pollard byl propuštěn, může opustit USA

Washington

Bývalý civilní zpravodajský analytik amerického vojenského námořnictva Jonathan Pollard, který prováděl špionáž pro Izrael, si v pátek odpykal trest a nyní může podle amerického ministerstva spravedlnosti opustit Spojené státy. Pollard byl v roce 1987 odsouzen v USA za špionáž pro Izrael na doživotí. Před pěti lety však byl podmínečně propuštěn a nyní mu podmínka skočila

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Jonathan Pollard (vlevo) se svým právníkem Eliotem Lauerem na archivním snímku

Článek

Pollard po podmínečném propuštění musel nosit elektronický náramek, dodržovat zákaz vycházení a nesměl opustit USA. Americká Komise pro podmínečné propuštění nyní podle agentury AP uvedla, že po pěti letech ukončila podmínky podmínečného propuštění pro Pollarda, protože nenalezla žádné důkazy, které by jí vedly k závěru, že poruší zákon.

Nyní šestašedesátiletý Pollard získal izraelské občanství a opakovaně vyjádřil přání přestěhovat se do Izraele. Tam je částí populace vnímán jako národní hrdina, upozornila agentura AFP.

Američané po 30 letech propustili z vězení izraelského špióna

Amerika

Pollard předal Izraeli tisíce tajných dokumentů. Byly mezi nimi mimo jiné americké údaje o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku a o syrských chemických zbraních.

Aféra se stala jednou z nejnepříjemnějších epizod v americko-izraelských vztazích. Pollard byl zadržen v listopadu 1985, když se neúspěšně pokusil získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu. O jeho osvobození žádalo v minulosti Američany několik izraelských politiků, vždycky ale neúspěšně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám