Hlavní obsah

Inferno v brazilském klubu umocnila ochranka, prchajícím lidem zavřela dveře

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Maria

Brazílie drží smutek za 233 obětí víkendového požáru v nočním klubu ve městě Santa Maria. Nejtragičtější požár za poslední půl století způsobila světlice, která během hudební produkce zasáhla pěnovou izolaci stropu. Ve ztemnělém klubu pro tisíc lidí se mačkal dvojnásobek návštěvníků a oheň se rychle rozšířil. Situaci ztížila ochranka, která zpočátku uzavřela východy v domnění, že se strhla bitka.

Foto: ČTK/AP

Dav lidí před hořícím klubem Kiss v jihobrazilském městě Santa Maria

Článek

Prezidentka Dilma Roussefová v pondělí vyhlásila třídenní státní smutek, v hlavním městě Brasília byly zrušeny i plánované oslavy se spuštěním odpočítávání dnů do mistrovství světa ve fotbale, které Brazílie příští rok hostí.

Počet obětí mezitím vzrostl z 231 na 233. Přes sto obětí byli studenti místní univerzity. Dvě stovky dalších lidí byly zraněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazílie se loučí s oběťmi tragického požáruVideo: Reuters

Policie zadržela majitele nočního klubu Kiss, šéfa ochranky a člena skupiny Gurizada Fandangueira, který během hudebního vystoupení světlici odpálil.

Klub byl bez licence a přelidněný

Svědkové popsali rychlost, jakou se požár v neděli o půl třetí ráno šířil. Hořící plast ze stropu padal na jeviště i taneční parket a dav zachvátila panika. Lidé se z potemnělých prostor hnali ven. Únik dvěma tisícům tanečníků z klubu s poloviční kapacitou zkomplikovali nejen ti, kdo upadli a dav je pak často udupal, ale i strážci klubu.

„Někteří si zprvu mysleli, že se uvnitř strhla velká bitka, a uzavřeli dveře, aby lidé nemohli odejít bez placení,“ citovala BBC místního reportéra Glaubera Fernandese.

Pak se na několika místech zřítila střecha. Trosky uvěznily množství lidí například na toaletě, hasiči tam nalezli kupu těl. „Vypadalo to jako válečná zóna,“ popsal státní zákonodárce Valderci Oliveira.

Podle jednoho ze strážců ale byla zásadní rychlost, jakou se oheň šířil. „Najednou vzplál a byl všude kolem,“ popsal.

Zadržený majitel klubu prohlásil, že bude s vyšetřovateli spolupracovat. Televize Globo TV uvedla, že klubu loni v srpnu vypršela platnost licence a nebyla obnovena. Majitel tvrdí, že přesto klub splňoval všechny náležitosti včetně požárních předpisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám