Hlavní obsah

Hemingway měl být agentem KGB

Londýn

Slavný americký spisovatel Ernest Hemingway byl ve 40. letech agentem sovětské tajné služby KGB, ale ne moc užitečným. Tvrdí to kniha The Rise and Fall of the KGB in America (Vzestup a pád KGB v Americe), kterou minulý týden vydalo americké nakladatelství Yale University Press a o které v pondělí informoval britský deník The Guardian.

Článek

Záznamy o Hemingwayovi údajně našel v moskevských archivech někdejší sovětské rozvědky jeden ze tří spoluautorů knihy Alexandr Vasiljev, sám bývalý důstojník KGB.

Hemingway se prý dal sovětskou špionáží získat v roce 1941 před svou cestou co Číny. Dostal krycí jméno Argo. Při setkáních se sovětskými agenty v Havaně a v Londýně "opakovaně vyjadřoval přání a vůli nám pomoci". Neposkytl ale "žádné politické informace" a nikdy nebyl "prověřen v praktické práci", a tak kontakty s ním koncem 40. let skončily, cituje The Guardian sovětské hlasy z knihy.

Hemingway se za druhé světové války, kdy pobýval převážně na Kubě, snažil pomáhat také americkému vojenskému námořnictvu - na své jachtě Pilar se pokoušel hledat ve vodách severně od Kuby německé ponorky, ale ani tady příliš neprorazil - zahlédl jenom jednu, připomíná list.

Podle něho může kvůli nyní vydané knize Hemingwayovo jméno "ztratit část svého lesku".

Hemingway (1899 až 1961) dostal v roce 1954 Nobelovu cenu. Svůj život zakončil sebevraždou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám