Hlavní obsah

Hacker pronikl do systému floridské vodárny, pokusil se otrávit odběratele

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Tampa

Neznámý hacker pronikl v pátek do vodárenského systému ve floridském městě Oldsmar a začal zvyšovat hladinu hydroxidu sodného ve vodě až na stonásobek běžné hodnoty. Dozorčí si toho ale všiml a hned provedl protiakci, takže zdraví obyvatel nebylo ohroženo, uvedl server Tampa Bay Times.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šerif okresu Pinellas Bob Gualtieri uvedl, že hladina hydroxidu sodného stoupla z 100 ppm na 11 100 ppm. Ani toto množství louhu ve vodě však není nebezpečné, dodal: „V žádném okamžiku tu nebyl výrazný nepříznivý vliv na upravovanou vodu. Veřejnost nebyla nikdy ohrožena.“ Vodárna dodává vodu pro 15 000 obyvatel.

Zaměstnanec vodárny si už kolem osmé ráno všiml neobvyklé situace, kdy se někdo napojil do počítačové sítě. Kolem 13:30 tam pronikl znovu, převzal kontrolu nad systémem a nařídil mu, aby zvyšoval objem hydroxidu sodného až na 11 100 ppm. Systém měl pod kontrolou asi pět minut. Pak ho opustil a zaměstnanec opět hladinu látky snížil.

Hackeři nemají s nemocnicemi slitování. Útočí častěji a chtějí více peněz

Bezpečnost

Představitelé města uvedli, že i kdyby se nezasáhlo hned, zřejmě by se nikomu nic nestalo, protože by vyšší hladinu zjistily další kontroly pH ještě předtím, než by se dostala do vodovodní sítě. To by nicméně trvalo nejméně den.

Systém řízení na dálku, který byl zřízen, aby mohli odpovědní pracovníci vodáren zasahovat do chodu operativně, pak byl odstaven.

Hackeři jdou po hráčích. A vyplácí se jim to

Bezpečnost

Případ vyšetřuje na žádost floridského senátora Marka Rubia federální FBI. Do vyšetřování je zapojena i tajná služba. Zatím nebyl nikdo zatčen.

Hydroxid sodný se používá k úpravě kyselosti vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám