Hlavní obsah

Guvernér Floridy zrušil výhody firmě Disney. Nestrpí nesouhlas se zákazem sexuální výchovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Floridský guvernér Ron DeSantis stvrdil svým podpisem zrušení zvláštního administrativního území u města Orlando, kde společnost Disney dlouhá desetiletí vykonává roli samosprávy.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyvrcholil tak konflikt mezi republikánským politikem a gigantem zábavního průmyslu.

„Jste korporace se sídlem ve městě Burbank v Kalifornii a ekonomickou sílu používáte k útoku na rodiče dětí mého státu,“ řekl DeSantis, o jehož prezidentských ambicích se v USA již delší čas spekuluje, v narážce na spor kolem sexuální výchovy na školách. „Považujeme to za provokaci a budeme se proti tomu bránit,“ dodal.

Floridští zákonodárci už předtím na DeSantisův popud schválili zrušení speciálních daňových oblastí vytvořených před rokem 1968. Florida má takových území stovky, drtivá většina však vznikla až po tomto datu, podotkl list The New York Times.

Disney chce postavit rezidenční čtvrť. Myšáka Mickeyho v ní ale nepotkáte

Cestování

Spouštěčem zákon o sexuální výchově

Podstatnou výjimku podle deníku představuje právě obří resort společnosti Disney se zhruba 80 tisíci zaměstnanci, s právem vybírat daně, s vlastním policejním a hasičským sborem či s autonomním územním plánováním.

„Válku“ mezi státem a známou firmou odstartoval zákon o sexuální výchově, který DeSantis podepsal v březnu.

Foto: Ellen Schmidt, ČTK/AP

Republikánský guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis

Ten až do třetí třídy zcela zapovídá výuku o „sexuální orientaci či genderové identitě“, ve vyšších třídách zakazuje na toto téma přednášet způsobem, který „není vhodný vzhledem k věku“.

Ke kritikům zákona, kteří jej označují jako Don‘t Say Gay (Neříkej gay), se připojila i společnost Disney. „Cílem naší společnosti je, aby byl tento zákon zrušen,“ vzkázala firma, která mimo jiné v reakci přerušila sponzorování politiků na Floridě, a naopak přislíbila pět milionů dolarů na podporu LGBTQ komunity.

DeSantis poté v reakci řekl, že společnost zašla za hranu a měla by přijít o zvláštní výhody.

Reklama

Výběr článků

Načítám