Hlavní obsah

FBI léta sledovala Stalinovu dceru. Teď její složku odtajnila

Právo, Michael Švec

Světlanu Allilujevovou (1926–2011), jedinou dceru sovětského diktátora Josifa Stalina, která strávila více než polovinu života ve Spojených státech, bedlivě sledoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Vyplývá to z dokumentů, které služba na základě zákona o svobodném přístupu k informacím nyní předala agentuře AP.

Foto: ČTK

Stalin s dcerou

Článek

Odtajněná složka například ukazuje, že Washington měl na konci 60. let velké obavy z toho, jak by pobyt prominentní emigrantky mohl vzhledem ke studené válce ovlivnit vztahy s Moskvou. Popisuje mimo jiné schůzku zdroje FBI se sovětským diplomatem Michailem Trepychalinem, který měl sdělit, že pobyt Allilujevové na americkém území může otřást vztahy mezi velmocemi.

Více než dvě stovky stránek, které úřad uvolnil, obsahují například novinové výstřižky, ale i výpovědi nasazených agentů.

Allilujevová, jež po sňatku se svým třetím mužem, architektem Williamem Petersem, používala jméno Lana Petersová, emigrovala do USA přes Indii v roce 1967. Jak informuje server Gazeta.ru, ve vlasti jí nemohli zapomenout, že otevřeně kritizovala sovětský systém a nazvala jej „hluboce zkorumpovaným“. Tamní úřady ji zbavily občanství, a tak se mohla spolu s 13letou dcerkou Olgou vrátit až v roce 1984, krátce před nástupem Michaila Gorbačova k moci.

Nadosmrti vězněm všemocného otce

Po návratu se sice konalo okázalé smíření se sovětskými úřady a Allilujevová při té příležitosti prohlásila, že v zahraničí „nebyla ani jediný den svobodná“, v původní vlasti ale nakonec nevydržela ani celý rok.

Její vztahy s vedením země se totiž den ze dne zhoršovaly, a navíc nedokázala najít společnou řeč se svými staršími dětmi, Josifem a Jekatěrinou, které v roce 1967 v SSSR zanechala.

Foto: ČTK

Světlana Allilujevová na sklonku života

Po krátkém pobytu v Gruzii jí proto Gorbačov osobně vyjednal povolení k návratu do Spojených států. Ve státě Wisconsin na severozápadě Spojených států, kde Allilujevová dožívala v domě pro seniory, také před rokem zemřela na rakovinu tlustého střeva.

V posledních letech se Allilujevová pozornosti médií spíše vyhýbala. Přesto tři roky před smrtí svolila k natočení biografického dokumentu Světlana o Světlaně, kde mimo jiné uvedla, že „za čtyřicet let, co zde žiji, mi Amerika nic nedala“.

Lichotivě se ale nevyjadřovala ani o Stalinovi. „Zničil mi život. Ať už žiju kdekoliv, zůstávám politickým vězněm svého otce,“ svěřila se v jednom z posledních rozhovorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám