Hlavní obsah

Doživotí za plánování útoků na letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Trest doživotního vězení dostal u soud v New Yorku 67letý Russell Defreitas, který v roce 2007 plánoval teroristický útok na newyorské letiště Johna F. Kennedyho. Už v prosinci byl stejný trest vyměřen i Defreitasovu společníkovi, bývalému guyanskému poslanci Abdulu Kadirovi, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oba útočníci chtěli odpálit nálože pod nádržemi na palivo pro letadla. Následný požár by podle soudu připravil o život tisíce lidí. Rozhovor obou mužů o plánovaném útoku ale nahrál agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a policie oba muže zatkla, ještě než stačili sehnat bombu.

Soud označil Defreitase, který pracoval na letišti, za hlavního plánovače akce, která podle obou teroristů měla zastínit 11. září 2001, kdy si útoky unesenými letadly vyžádaly téměř 3000 obětí.

Defreitasovi právníci se neúspěšně snažili dosáhnout, aby dostal jen 15 let vězení. Svého mandanta označovali za mluvku, který nikdy nesebral dost odvahy k tomu, aby začal útok uskutečňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám