Hlavní obsah

Čína se vměšuje do našich voleb, prohlásil Trump bez důkazů v OSN

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump na půdě Rady bezpečnosti Organizace spojených národů obvinil Čínu z vměšování se do voleb do amerického Kongresu, které se uskuteční v listopadu. Čínský ministr zahraničí Wang I to odmítl. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Americký prezident Donald Trump na zasedání Rady bezpečnosti OSN

Článek

„Čína se pokouší ovlivnit naše nadcházející volby, které se uskuteční v listopadu roku 2018, v neprospěch mojí administrativy,“ prohlásil Trump během zasedání Rady bezpečnosti OSN. Říše středu se podle šéfa Bílého domu snaží ovlivnit americkou politiku kvůli obchodní politice jeho administrativy.

Administrativa amerického prezidenta uvalila cla na čínské zboží a kvůli nákupu ruských stíhaček nařídila i ekonomické sankce. Vztah Spojených států a Číny je tak v posledních měsících napjatý.

„Jsem první prezident, který proti Číně zasáhl,” řekl Trump s odkazem na obchodní spor, který Washington s Pekingem vede.

Důkaz nepředložil

Jak konkrétně má Čína volby ovlivňovat, americký prezident nesdělil, nezmínil ani jakékoli důkazy pro své tvrzení.

Listopadové volby do sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu budou významné, protože se v nich bude rozhodovat o tom, zda si republikáni, za které byl Trump zvolen, udrží v obou komorách většinu, poznamenala agentura Reuters. Pokud se tak nestane, Trumpovi to významně znepříjemní další dva roky vládnutí.

Kromě slovního výpadu proti Číně Trump ve středu na půdě OSN pokračoval také v ostré rétorice vůči Íránu. Oznámil, že Spojené státy zpřísní sankce a „nikdy nedovolí, aby se Írán vyzbrojil jadernými zbraněmi”.

Reklama

Výběr článků

Načítám