Hlavní obsah

Chorvaté žalují Boba Dylana kvůli rasismu

Na amerického písničkáře Boba Dylana podali zástupci Rady Chorvatů ve Francii (CRICCF) žalobu za to, že v roce 2012 Chorvaty nepřímo přirovnal k nacistům. Informoval o tom server britského listu The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Bob Dylan na festivalu ve francouzském Carhaix-Plouguer v roce 2012

Článek

Dylan v kontroverzním rozhovoru poukazoval na to, že v USA stále hraje velkou roli barva kůže. "Pokud ve vás koluje krev otrokáře nebo člena Ku-klux-klanu, černoši to vycítí, stejně jako Židé vycítí nacistickou krev a Srbové krev Chorvatů," prohlásil Dylan.

Podle organizace reprezentující chorvatskou komunitu ve Francii se případem bude zabývat pařížský soud, který už Dylana předvolal k výslechu. Šéf CRICCF Vlatko Marić tvrdí, že Dylanovy komentáře učiněné v rozhovoru pro časopis Rolling Stone lze hodnotit jako podněcování k nenávisti. Organizace uvedla, že chce pouze dosáhnout Dylanovy omluvy.

Po zveřejnění kontroverzního rozhovoru některé chorvatské rozhlasové stanice přestaly pouštět Dylanovy písničky. Dylan přitom ještě v roce 2010 koncertoval jak v srbské metropoli Bělehradě, tak i v chorvatském hlavním městě Záhřebu.

Ve Francii Dylan minulý měsíc obdržel Řád čestné legie. Americký prezident Barack Obama ho označil za největšího hudebníka americké historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám