Hlavní obsah

Cháveze jeli navštívit na Kubu lídři Argentiny a Peru

Caracas

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová a její peruánský kolega Ollanta Humala přiletěli v pátek na Kubu, aby navštívili venezuelského prezidenta Huga Cháveze, který tam prodělal před měsícem operaci rakoviny.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Kirchnerová po příletu oznámila, že se nejprve sejde s kubánským vůdcem Raúlem Castrem a jeho bratrem, bývalým šéfem státu Fidelem Castrem. V průběhu dne na Kubu přiletí také venezuelský viceprezident Nicolás Maduro, který po Chávezovi převzal část jeho pravomoci. Před odletem oznámil, že chce Cháveze informovat o posledním vývoji běžných vládních záležitostí.

Chávez měl původně před dvěma dny po loňském volebním vítězství složit ve své vlasti prezidentskou přísahu. Nejvyšší soud mu ale umožní uspořádat inauguraci, až to pro něho bude možné.

Chávez je po čtvrté operaci rakoviny hospitalizován v kubánské metropoli a oficiální činitelé označují jeho zdravotní stav za vážný. Na veřejnosti se neukázal od svého odletu na Kubu 10. prosince.

Opozice vládě také vyčítá nedostatečné informace o jeho zdravotním stavu a požaduje, aby na Kubu vyrazil tým venezuelských lékařů, který by objektivně zhodnotil Chávezův stav.

Reklama

Související témata:

Související články

Chávez má plicní infekci, nemůže dýchat

Venezuelský ministr informací zveřejnil v noci na pátek oficiální zprávu o stavu prezidenta Huga Cháveze. Podle ní trpí vážnou plicní infekcí, která vede...

Výběr článků

Načítám